Реклама / Ads
15| 5608 |04.11.2011 НОВИНИ

Интегрират ромите с европейски пари

.
Източник: източник
Обсъждат се възможностите за използване на средства от оперативните програми за интеграция на ромите. Това обясни вътрешният министър Цветан Цветанов в кулоарите на НС, като коментира и необходимостта от изработването на Националната стратегия за интеграция на ромите.
 

 

За тази година имаме спечелени проекти на стойност 16 милиона лева, които са за 4 общини, поясни министърът. Тези средства са за изграждане на инфраструктура. Отделно има средства, по думите му, за продължаване на програмите за здравните медиатори и обучение на малцинствата, каза пред news.bg вътрешният министър.

 

Съветът за интеграция на ромите досега е заседавал 4 пъти, увери той. На 14 ноември официално ще бъде обсъдена Националната стратегия за интеграция на ромите. Цветанов е убеден, че до края на месеца тя ще бъде приета.

 

Припомняме ЕК ни задължава да разработим такава стратегия до края на настоящата година. Стараем се националната стратегия за интеграция на ромите да не е поредния документ, приет от българското правителство, изтъкна министър Цветанов.


Темата за интеграцията на ромите е доста актуална както в България, така и в Европа, коментира Цветан Цветанов по-рано по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатката от Коалиция за България Милена Христова относно европейското в живота на българските роми за две години управление.


Полагаме неимоверни усилия за интеграцията на ромите, посочи още вътрешният министър. Стараем се да запазим добрите практики, които са постигнати, подчерта Цветан Цветанов.

 

Правоохранителните органи, по думите му, също са си свършили работата по процеса на интеграция, установявайки псевдолидерите, които само са усвоявали средства за интеграция на малцинствата, но реално са присвоили парите. Интеграцията е ангажимент на цялото общество, категоричен бе министър Цветанов.

 

Стратегията преразказва всички документи, които са писани досега, подчерта от своя страна Милена Христова. В стратегията не са посочени, по думите й, конкретните дейности, които трябва да бъдат извършени за интегриране на ромите, сроковете, не са посочени и кои са отговорните институции.


Не е ясно обаче как ще се финансира интеграционният процес, нито пък кой ще следи изпълнението на този процес, коментира Христова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7289 |04.10.2011 Каракачанов: Проблемът с ромите е само надуване на фанфари . 2| 5289 |03.10.2011 Европейският научен съвет заседава в София . 13| 5840 |30.06.2011 Да предложим Джулая за европейски празник . 12| 5756 |21.06.2011 Интеграцията на ромите - цел на реална политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads