Реклама / Ads
3| 2672 |29.09.2022 НОВИНИ

Йордан Божилов: Не е изключено Путин да прибегне до тактическо ядрено оръжие, но не срещу страна от НАТО

.
Йордан Божилов Източник: стопкадър, bTV
Не може да се изключи, че Путин, виждайки, че губи на полето на войната, може да прибегне до ядрено оръжие. Това заяви пред БНР Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната, основател и първи председател на организацията „Софийски форум за сигурност“, специализирана в изследвания и организиране на събития в областта на сигурността, отбраната и международните отношения. „Тактически ядрени оръжия няма да бъдат използвани от Русия срещу страна от НАТО“, подчерта обаче той.
 

„НАТО е отбранителен съюз и има всички възможни средства да спре всякакво действие на Русия спрямо територията на натовските страни - военни действия, но и кибератаки. Трябва да сме по-активни, защото виждаме как ни заливат пропаганда и фалшиви новини“, обясни Божилов.

 

„Разглеждат се различни варианти - тактическо ядрено оръжие може да се използва на суша и във водата. То може да бъде поставено на различни носители - ракети, торпеда, бомби. Може да бъде взривено и под вода. Има сценарии ядрено оръжие да бъде взривено под вода. Ако се взриви във въздуха или на повърхността на земята, може да има ядрено замърсяване, което да отиде и към руската територия“, коментира още специалистът.

 

Божилов беше категоричен, че България трябва да има различни варианти, разработени за действие при една или друга ситуация, за да бъде предпазено населението и критичната инфраструктура на страната.

 

„Съветът по сигурността към премиера трябва постоянно да заседава и не би трябвало свикването на заседание да бъде медийна новина“, каза още той.

 

Според него този Съвет е работен орган към Министерския съвет, има постоянен щаб и най-важно е той да прави постоянен анализ на рисковете и заплахите: „Най-вече да предлага решения, които да бъдат вземани на ниво правителство или отделни министерства. Или да бъдат предлагани за обсъждане в Народното събрание, ако има такова“.

 

Йордан Божилов подчерта, че има променена ситуация в Украйна: „Много е вероятно териториите, в които се проведоха референдуми, да бъдат признати за руска територия. Така Русия да обвини Украйна, че я атакува“.

 

По думите му и в Европа е променена ситуацията след взривовете, повредили газопроводите „Северен поток“ 1 и 2: „Това трябва постоянно да се анализира и да се оценяват последиците и за България“.

 

Според него войната може да бъде спряна единствено ако Русия прекрати агресията и се изтегли от Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2639 |29.09.2022 Йордан Божилов: Инциденти с бойни самолети се случват в много държави, имаше наскоро и в Румъния . 2| 2905 |28.09.2022 Йордан Божилов:Следващата крачка е признаване на Донецк, Херсон, Запорожие и Луганск като руска територия . 0| 2593 |27.09.2022 Емануил Йорданов: Когато някой джигит се е направил на маймуна с алкохол, не му пука на пътя . 2| 2606 |26.09.2022 Йордан Божилов: Мобилизацията ще засили войната – ще има повече жертви и разрушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads