Реклама / Ads
7| 5063 |03.11.2007 НОВИНИ

Иракски двойкаджия излъгал САЩ да почнат войната срещу Саддам

.
Американската телевизия Си Би Ес публикува името на иракчанина, чиито думи са в основата на решението да се почне война срещу Багдад. Документален филм за Рафид Ахмед Алван разкрива позорната истина за операция „Шок и ужас".
 
Журналисти разплели историята, която доказва как, за да получи убежище в Германия, младокът от Ирак разказал историята, че е супер експерт по химически оръжия, работил за тайна програма на Саддам. Той съчинил версия, според която Багдад разполагал с подвижни химически лаборатории за масово унищожение.  ЦРУ вярвало на опашатите лъжи чак до 2003 г. Дори изготвило суперсекретен доклад за опасността, идваща от Ирак.

Журналисти обаче разкрили, че Рафид бил обикновен калпазанин в университета. По химия имал само двойки и тройки, а на всичкото отгоре бил спипан да краде от телевизионната компания, в която работел да си изкарва допълнителни доходи.

Сензационните разкрития ще бъдат излъчени по телевизията в неделя.

Според сведенията на Си Би Ес, Рафид Алван живее в момента в Германия под друга самоличност. В програмата се цитират думите на бивш служител на ЦРУ, който признава, че двойкаджията „се опитал да получи основания за германско поданство, опитвайки се да надхитри системата". Германското разузнаване е предупредило САЩ с писмо, че не разполага с възможности да потвърди сведенията на Алван.

Въпреки това предоставената от беглеца информация била използвана в изказване в ООН на Колин Пауъл, по онова време американски държавен секретар, в което той обосновавал необходимостта от война в Ирак. Според твърденията на журналистите от Си Би Ес, бившият директор на ЦРУ Джордж Тенет дори не си направил труда да погледне доклада на немските разузнавачи.

Според авторите на предаването лъжата била разкрита, когато служители на ЦРУ предоставили на иракчанина улики, противоречащи на показанията му. Тогава той си признал как е съчинил цялата история. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4881 |02.11.2007 Генерали искат от президента да спре „План 2015" за армията, бил пагубен . 5| 5067 |02.11.2007 Студ, сняг и вятър през следващата седмица . 5| 5543 |02.11.2007 Бойко Борисов: За МВР или добро или нищо . 8| 5158 |02.11.2007 Даниел Вълчев: Няма мърдане за матурите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads