Реклама / Ads
5| 4213 |04.01.2024 НОВИНИ

Иран се закани да отмъсти за експлозиите в Керман, които отнеха живота на 84 души

.
Президентът на Иран Ебрахим Раиси Източник: БГНЕС
Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) и първият вицепрезидент на страната Мохамад Мохбер се зарекоха днес да отмъстят за експлозиите, които отнеха живота на 84 души (по последни данни от Техеран) в югоизточния ирански град Керман вчера, съобщи Ройтерс.
 

Взривовете разтърсиха града на място в близост до гроба на популярния ирански генерал Касем Солеймани по време на възпоменателната церемония за четвъртата годишнина от смъртта му. Ръководителят на Силите "Кудс" за външни операции на КГИР беше убит в иракската столица Багдад след удар на американски дрон през 2020 г.

 

"Нападателите ще получат много силен ответен удар от ръцете на воините на Солеймани", посочи Мохбер пред журналисти в болница, където са приети за лечение някои от пострадалите. Взривовете в Керман се определят като най-кръвопролитната атака срещу Иран от Ислямската революция през 1979 г., отбелязва Ройтерс.


Към момента никой не е поел отговорност за експлозиите, няма яснота и за мотивите. Високопоставен представител на правителството на американския държавен глава Джо Байдън, пожелал анонимност, споделя, че нападенията изглеждат като "терористична атака" от типа на тези, осъществявани в миналото от бойците на радикалното движение "Ислямска държава".

 

Ирански държавни медии разпространиха информации за стрелба днес в Керман, без обаче да дават подробности.

 

В свое изявление Корпусът на гвардейците на Ислямската революция определя вчерашната атака като подъл акт, "насочен към създаването на несигурност и целящ отмъщение за дълбоката любов и отдаденост на нацията към Ислямската република". От КГИР отбелязват, че след експлозиите само "е укрепнала решимостта им за безкомпромисно и справедливо наказание на извършителите".

 

Иранският държавен глава Ебрахим Раиси осъди нападението като "потресаващо, нечовешко престъпление", а върховният лидер Али Хаменей обеща "суров отговор".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4201 |04.01.2024 ДАНС с ново лого за 16 години от създаването си . 0| 4198 |04.01.2024 Самолет кацна аварийно на летище София заради починал пасажер . 0| 4210 |04.01.2024 Вили Ликов предлага нова тактика за блокирания общинския съвет в София - временен председател . 26| 17015 |04.01.2024 Асен Генов пред ФрогНюз: Радев никога не е спирал да дава знаци към Кремъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads