Реклама / Ads
1| 2936 |30.03.2023 НОВИНИ

Испания ни помага за присъединяване към Шенгенското пространство

.
Министър Иван Демерджиев се срещна с испанския си колега Марласка Източник: БГНЕС
Испания поема твърд ангажимент за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Категоричната позицията е изразена по време на срещата на министър Иван Демерджиев с испанския му колега Марласка, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 

Нашият твърд ангажимент е присъединяване на България към Шенгенското пространство по време на предстоящото испанско председателство на ЕС, заяви министър Фернандо Гранде-Марласка. Той посочи, че приемането на страната ни в Шенген е изключително важно както за защитата на външните граници на ЕС, така и за спокойното и свободно придвижване – един от принципите на съюза.

 

По думите му България е подготвена за това и с пълноправното й членство  ЕС и Шенген ще бъдат още по-силни и сигурни. 

 

По време на работната среща испанският вътрешен министър е запознал вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  с  инициативите, които Испания ще предприеме по време на председателството си по темите сигурност и вътрешни работи.

 

Една от водещите е завършването на пакта за миграцията с намирането на разумно равновесие между заложените в него принципи.  Друга част визира съвместните усилия в борбата с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, борбата с тероризма и радикализацията. 

 

По думите на министър Марласка, високото ниво на сътрудничество е основано на взаимно доверие, което прави възможно постигането на добри резултати за гражданите на двете страни.

 

В рамките на срещата са дискутирани също сигурността по пътищата и необходимостта от политики за превенция и намаляване на огромната загуба на човешки животи в пътнотранспортни произшествия. 

 

Българският вътрешен министър коментира договорената възможност за срещи на експертно ниво с оглед ползване на испанския опит в борбата с пътния травматизъм, както и за осъществяването на постоянна комуникация в борбата с организираната престъпност, с нелегалната миграция и в други сфери, които традиционно са предмет на добро взаимодействие между двете държави.

 

Министър Демерджиев изрази удовлетворението си от личната среща, която дава възможност за  пълноценно и ползотворно сътрудничество в испанското председателство.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2807 |29.03.2023 Леа Коен: Присъединяването ни към НАТО е най-добрият избор, можем да спим спокойно за своята сигурност . 0| 2843 |23.03.2023 Омбудсманът: Регионалните дирекции „Социално подпомагане“ не отпускат ”водни помощи” . 0| 3109 |16.03.2023 Испания доставя на Украйна още четири танка ”Леопард“ заедно с бронирани пехотни машини TOA M-113 . 15| 3455 |08.03.2023 Гешев: Обичам да съм прокурор, смисълът на професията е да помагаш на колегите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads