Реклама / Ads
1| 4325 |25.01.2019 НОВИНИ

Историк: Венецуела е на прага на гражданска война

.
Венецуела е на прага на гражданска война. Имаме две легитимно действащи правителства. Това каза историкът и преподавател в Софийския университет Александър Сивилов.
 

Тези събития в момента се готвят от дълго време, защото икономическата ситуация в страната е тежка фактически от 2014 година насам. Преди недоволните бяха от долните класи на обществото, а сега недоволни има и сред поддръжниците на Уго Чавес и Николас Мадуро, на социалистите, заяви Сивилов.

 

Политическата система през последните години във Венецуела е много променена, но не бих казал, че не е демократична. В парламента преобладават представители на опозицията. В последните години при протестите водещият елемент е социалният. Разделянето на страната на две се случва заради социалните проблеми. В страната има огромно разделение на бедни и богати. Изчерпват се стоките от първа необходимост, субсидирани от правителството. Тези евтини стоки се изчерпват, а в същото време тези стоки се появяват на пазарите в съседни страни, което говори за спекула, посочи историкът.

 

По думите му класическият маршрут за бягство на недоволните от положението във Венецуела е на север към САЩ.

 

Венецуела е трета в света по залежи на нефт и това е големият залог там. До 2012 година САЩ имаха достъп до този петрол и можеха да го използват. След идването на Уго Чавес обаче това се промени и Венецуела започна да търгува с петрола си в друга посока. Със сегашните си действия Тръмп се опитва да отклони общественото мнение от вътрешнополитическите си проблеми. Русия пък обяви, че ще вкара 5 млрд. долара във венецуелската петролна индустрия и въоръжи армията на Венецуела, подчерта университетският преподавател.

 

Ако има някой здравомислещ сред световните политици, би трябвало да знае, че една гражданска война няма да остане затворена само във Венецуела, подчерта Александър Сивилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4212 |12.11.2018 Борис Джонсън: Великобритания е на прага на капитулация в преговорите за Брекзит . 11| 8841 |29.09.2018 Пламен Димитров: 800 000 българи работят, но живеят под прага на бедност . 0| 3697 |27.09.2018 Мая Манолова:Минималната пенсия да е равна с прага на бедност . 0| 3896 |17.09.2018 Бие първият учебен звънец! 60 000 първокласници прекрачват прага на школото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads