Реклама / Ads
1| 3355 |10.03.2023 НОВИНИ

Историкът проф. Вили Лилков: Хуманността е в основата на спасяването на българските евреи

.
Проф. Вили Лилков
”На 9-ти и 10-ти март отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Почитаме паметта на загиналите в Холокоста.” Темата коментира в студиото на ”Денят започва” по БНТ проф. Вили Лилков. Според историка хуманността е мотивирала спасяването на евреите: ”Българските евреи са били дълбоко интегрирани в нашето общество и с българите са установили добри взаимоотношения - търговски, съседски, приятелски.”
 

Проф. Вили Лилков коментира: "За мен е важно това, което се е случило в България през онези години, да се разкаже чрез свидетелствата на самите евреи. Докато изучавах документите на Народния съд бях подтикнат да напиша книгата "Доблест и наказание", защото бях изненадан, че много евреи отиват в Народния съд и застават в защита на народни представители, които са обвинени в антисемитизъм."

 

Проф. Лилков разказа: "Васил Велчев е бил индустриалец, основател на фабриката за фаянс в Каспичан. Той като народен представител подписва писмото на Димитър Пешев в защита на българските евреи. Освен това, Велчев взема 32-ма изселени евреи от Нови пазар и ги наема на работа. Всеки ден ги превозва с личен транспорт до фабриката в Каспичан, независимо, че околийският началник разпорежда евреите да бъдат уволнени. След 9-ти септември е осъден на 15 години затвор и 4 години след присъдата му от Народния съд умира. Но благодарните евреи не го забравят и отиват в съда и казват всичко това".


Според историка хуманността е мотивирала спасяването на евреите: "Българските евреи са били дълбоко интегрирани в нашето общество и с българите са установили добри взаимоотношения - търговски, съседски, приятелски."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2815 |09.03.2023 Проф. Тодор Кантарджиев оптимистично: Грипът си отива . 8| 4317 |08.03.2023 Проф. Димитър Иванов: Разпокъсахме селското стопанство и се учудваме от поскъпването на храните . 9| 3364 |05.03.2023 Проф. Даниел Вълчев: Съдебната реформа не е само смяната на един магистрат с друг, всичко трябва да се персонализира . 12| 3510 |03.03.2023 Проф. Милко Палангурски: 3-ти март да остане официален, не национален празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads