Реклама / Ads
0| 4028 |20.06.2019 НОВИНИ

ИСУЛ: Не сме съгласни с НЗОК за починалото дете Мария

.
Мими
Не сме съгласни с твърденията на НЗОК за документите на починалото от левкемия момиченце Мария. Това се казва в позиция на ИСУЛ до медиите. Ето какво съобщават от болницата, в която момиченцето почина преди ден:
 

Относно: Разпространено на 19 юни 2019 г. от пресцентъра на НЗОК прессъобщение „Спекулациите със съдбите на болни деца се превръщат в лоша практика”

 

Бихме искали първо да информираме медиите и чрез тях – обществеността, за най-същественото около обсъждания случай:

Детето, независимо от тежкото вродено състояние, предшестващо и усложняващо последвалото онкологичното заболяване, е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти.

В резултат на това е постигната ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди около два месеца е наложил ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти.

 

По отношение на детайлите за финансовото обезпечаване на лечението, непокривано от НЗОК по обичайния път, същественото е следното:

За тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лечение, нито е предявявано искане за такова.

 

Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца.

 

Не сме съгласни и имаме доказателствата на документи, с нито едно от твърденията, отправени в прессъобщението на НЗОК на 19 юни.

Съзнавайки, че проблемът е административен; че НЗОК едва от два месеца има отговорността за обезпечаването на този финансов ресурс; че детската онкохематология и осигуряването й с лекарства извън рутинното финансиране, изискват специфична компетентност, максимална оперативност и опростеност, ръководството на УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” предлага среща с ръководството на НЗОК и ръководството на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” за изясняване на конкретния казус, но и за отстраняване на бъдещи възможни недоразумения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3893 |20.06.2019 БСП поиска изслушване на шефа на НЗОК за смъртта на 6-годишната Мария . 4| 4135 |19.06.2019 НЗОК: Спекулациите със съдбите на деца се превръщат в лоша практика . 1| 3624 |17.06.2019 НЗОК вдига цените на някои клинични пътеки . 1| 3724 |17.06.2019 Анекс към Националния рамков договор ще подпишат НЗОК и БЛС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads