Реклама / Ads
5| 2618 |21.02.2024 НОВИНИ

ISW: Русия се опитва да унищожи Украйна от десетилетие

.
Вече десетилетие Русия се опитва да унищожи Украйна. Тази цел остава непроменена от 2014 г., когато Москва анексира незаконно Крим. Основната мисия на Кремъл е да унищожи суверенитета на Украйна и да инсталира проруско правителство в страната, подчинено и ръководено от Москва, посочват в анализа си от Института за изследване на войната, припомняйки събитията от 2014 г., когато Русия нахлу в Донбас и Крим. 
 

Русия започна незабавни усилия да демонтира и изкорени украинската идентичност в Крим, да консолидира военното си присъствие на полуострова и насилствено да интегрира Крим в Руската федерация по всевъзможни начини, като насърчи паралелна политическа подривна кампания за унищожаване на способността на Украйна да устои на доминиращото руско влияние, посочват анализаторите. 


Русия работи усилено, за да прикрие големите си стратегически цели за възвръщане на контрола над Украйна между 2014 г. и началото на пълномащабната инвазия през 2022 г. Кремъл успешно използва дезинформация, за да заблуди много западни лидери. Путин извлече ценни поуки от начина, по който Западът реагира на първоначалното нахлуване на Русия в Украйна, и приспособи информационните операции на Русия, за да прикрие големите си стратегически намерения спрямо Украйна в годините, предшестващи пълномащабното нахлуване през 2022 г.





Путин успя да убеди много западни лидери, че Русия има ограничени цели в Украйна: че Москва се стреми само да контролира Крим или че Русия се стреми само да окупира части от Източна Украйна, например. Москва заблуждаваше, че действията на Русия в Украйна са насочени срещу разширяването на НАТО. Движението Евромайдан и Революцията на достойнството никога не са били свързани с НАТО - те бяха свързани с желанието на Украйна да се асоциира с ЕС. В годините между 2014 и 2022 г. обаче Русия успя да замърси глобалното информационно пространство със заблудата, че пронатовската политика в Украйна е принудила Русия да се възползва от нея.


Въпреки механизмите, които Русия използва, за да прикрие истинските си намерения в Украйна, те останаха - пълен контрол над Киев и отказ от правото на украинците да избират собственото си бъдеще. Вероятно тези цели няма да се променят, докато Русия не бъде победена.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2436 |21.02.2024 Облачно, с възможност за валежи днес . 2| 2734 |21.02.2024 ВСС изслушва Ясен Тодоров - човекът на Гешев в следствието, заради Нотариуса . 2| 2896 |21.02.2024 Защо Борисов не иска Денков за външен министър . 3| 6981 |20.02.2024 Откъде "Лукойл-Нефтохим" може да се снабдява с неруски петрол?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads