Реклама / Ads
20| 4844 |25.10.2023 НОВИНИ

ISW: Украйна напредва южно от Бахмут и в западната част на Запорожка област. Русия мобилизира жени и мигранти

.
Украинските сили продължават контраофанзивата си в Източна и Южна Украйна и напредват южно от Бахмут и в западната част на Запорожка област, посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).
 

Украинските сили напредват източно от Андреевка (на 10 км югозападно от Бахмут), а публикуваните на 24 октомври геолокационни кадри показват, че украинските сили напредват незначително западно от Роботине.

 

Украинският генерален щаб също така съобщи на 24 октомври, че украинските сили са продължили настъпателните действия южно от Бахмут и са постигнали частичен успех в района на Роботине.

 

Русия изглежда все повече допълва използването на дронове Shahed-131/136 с по-евтини и по-леки варианти на дронове местно производство по време на удари по украинска инфраструктура. Руските медии спекулираха на 23 октомври, че руските сили са използвали нови дронове с голям обсег на действие "Италмас" и варианти на "Италмас" за първи път в Украйна по време на атака с дронове срещу Киевска област, се посочва в анализа.

 

Руски източници отбелязват, че "Италмас" са по-леки от "Шахед"-ите и са по-трудни за откриване и сваляне. Което означава, че могат да бъдат по-широко произведени и използвани, но доставят по-лек полезен товар, което ограничава тяхната полезност в изолация.

 

Руските сили вероятно ще използват и двата вида дронове.

 

Руските власти засилват усилията за мобилизация, насочени към мигрантските общности от Централна Азия в Русия, се казва в анализа. Министърът на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев се срещна с борда на МВД, за да обсъди "миграционните проблеми" и "етническата престъпност" и намекна, че мигрантите извършват престъпления с по-висок процент от родените руски граждани.

 

Руски вътрешен източник твърди, че Руският следствен комитет провежда разследвания срещу натурализирани мигранти с руско гражданство и възобновява прекратени и отменени наказателни дела, за да мобилизира мигранти да се бият в Украйна.

 

Съобщава се, че свързаната с руското Министерство на отбраната (МО) частна военна компания (ЧВК) "Редут" се опитва да набира жени за бойни роли. Разследване на руския опозиционен вестник Vazhnye Istorii установи на 23 октомври, че батальонът "Борз" на Редут е започнал да рекламира набиране на жени за бойни роли като снайперисти и оператори на дронове.

 

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта намаляващия руски контрол над Черно море и временните зърнени коридори на Украйна по време на реч на срещата на върха на Кримската платформа на 24 октомври. Зеленски заяви, че Русия се е опитала да създаде илюзията, че руското господство в Черно море е непреодолимо, но каза, че тази илюзия избледнява, тъй като Черноморският флот на Русия (ЧФ) постепенно "бяга" от Крим и все повече се бори да действа в западното Черно море.

 

Зеленски заяви, че руските власти наскоро обявиха създаването на нова военноморска база за активите на BSF в окупираното Очамчире, Абхазия, далеч от обсега на украинските ракети с голям обсег и военноморските дронове. ISW по-рано съобщи за въздействието на ударната кампания на Украйна срещу активите на Крим и ЧФ и изграждането на постоянна руска военноморска база в Абхазия.

 

Зеленски добави, че руските сили вече нямат напълно надежден логистичен маршрут между Крим и континентална Русия. Зеленски отбеляза, че Украйна е пуснала нови временни маршрути за износ от пристанището на Дунав в Одеска област през Черно море и сухопътните "пътища на солидарност" през Европа.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3859 |25.10.2023 Започва делото за убийството на психолога Иван Владимиров - Нав . 4| 3856 |25.10.2023 Енергийната комисия се събира, за да разгледа ветото на Радев . 1| 3924 |25.10.2023 Гонка и разпилени пари във Видинско. Обран е 85-годишен мъж . 1| 3945 |25.10.2023 Германската полиция задържа потенциален член на "Ислямска държава" за подготовка на атентат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads