Реклама / Ads
16| 4009 |10.01.2024 НОВИНИ

ISW: Украинците все още подкрепят армията и властта. Русия лъже, за да отслаби помощта на Запада

.
Проучване на украинското обществено мнение относно отношението на Украйна към украинското правителство и армията показва, че украинското общество в голяма степен все още подкрепя властите в страната, но е уморено от войната.
 

Киевският международен институт по социология (KMIS) публикува проучване на 18 декември 2023 г., проведено между 29 ноември и 9 декември 2023 г., което показва, че 96 процента от респондентите подкрепят украинските въоръжени сили, 88 процента се доверяват на украинското командване. Високо е доверието към президента Володимир Зеленски. Проучването е отразено в бюлетина на Института за изследване на войната. 


То всъщност осветява дезинформацията, която циркулира в руските медии. Според нея съществува сериозен разрив между украинското военно и цивилно ръководство и рутинно се опитваха да представят вътрешните проблеми в Украйна като значително подкопаващи украинската воля за битка. Проучването показва, че мнозинството от респондентите подкрепят и Зеленски, и Залужни и че само 15 процента поддържат поляризирани мнения.






Тези руски информационни операции имат за цел да нарушат доверието на украинците в тяхното ръководство като същевременно намаляват подкрепата на Запада за Украйна чрез лъжливо представяне на украинското общество като деморализирано и разделено.


През декември 2022 г. настроенията сред украинците бяха по-оптимистични, отколкото в края на миналата година, тъй като в онзи момент украинските сили наскоро бяха освободили големи части от окупираната територия в Харковска и Херсонска области по време на успешни контранастъпателни операции през есента на 2022 г.


Успешните контранастъпателни операции на Украйна през 2022 г. освободиха стратегическия регионалната столица град Херсон, изтласка фронтовата линия далеч от няколко големи украински населени центъра и превърна тези градове в почти тил и тилови зони, което може да е позволило на повече украинци да се съсредоточат върху вътрешните въпроси на местното управление през 2023 г. вместо върху непосредствената екзистенциална заплаха на руска военна дейност и окупация, посочват анализаторите.


Ново независимо проучване на Националния център за изследване на общественото мнение на Чикагския университет установи, че руският президент Владимир Путин поддържа силна вътрешна подкрепа за своя режим и войната му в Украйна, въпреки относително лошите икономически условия и стандарт на живот в Русия.






В него са участвали 1046 пълнолетни руснаци, живеещи в Руската федерация и окупирания от Русия Крим, като са използвани данни от руски доставчици на мобилни услуги.


67 процента от участниците одобряват начина, по който Путин води външната политика, а 58 процента одобряват вътрешната му политика. 66 процента планират да гласуват за Путин на предстоящите президентски избори през март 2024 г.


Относително високите рейтинги на Путин изглежда се запазват, въпреки че проучването установи, че руснаците не са доволни от нарастващите цени, причиняващи общо влошаване на условията на живот.

 

63 процента от участниците подкрепят войната в Украйна и че 64 процента от анкетираните виждат войната като цивилизационна борба между Русия и Запада. Този резултат контрастира с други скорошни независими руски проучвания, които показват намалена подкрепа за войната.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3677 |10.01.2024 Денков отговаря на въпроси на живо във Facebook . 5| 7927 |10.01.2024 Украински дрон - свален в дълбините на Русия . 0| 4117 |10.01.2024 Светият Синод се събира извънредно след кончината на Сливенския митрополит . 2| 3888 |10.01.2024 Ледено време в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads