Реклама / Ads
3| 4432 |19.12.2018 НОВИНИ

Юлиан Попов за глобата на БЕХ: 5 години гледаха жирафа и накрая казаха, че такова животно няма

.
Юлиан Попов
Глобата на БЕХ ще са най-добре похарчените пари, ако доведат до реални ползи в енергетиката. В България ние не обичаме конкуренцията. Предпочитаме да има някакви монополни дружества, които държат позиции и те са си наши.
 

Това каза бившият служебен министър на околната среда Юлиан Попов, в ефира на БТВ. Той коментира глобата от 77 милиона евро, наложена на БЕХ заради монопол.

Според думите на Попов няма как Европейската комисия да иска приватизация. „БЕХ би трябвало да гарантира, че ще създаде конкурентна среда за опериране на газовия пазар, но не го е направила“, обясни той.

 

"Това че е част от националната сигурност е пълен мит. Санкциите са насочени в посока, за да се развие пазарна среда чрез газов хъб. Можем да бъдем съдени за пропуснати ползи. Тези 77-те милиона сигурно ще бъдат най-добре похарчените пари, ако доведат до реални ползи в енергетиката“, заяви Попов.

 

Той припомни, че миналата година НС гласува решение против това решение на ЕК. „Тогава 179 депутати отрекоха очевидното. Народните представители сякаш седяха 5 години пред клетката на жирафа и накрая казаха, че такова животно не съществува. На какво основание се гласува против това, че очевидно има нарушение?

 

Нарушението на БЕХ не трябва да се повтаря, защото няма да е в полза на българския потребител. Важно е да има инфраструктура и пазар - върху това трябва да се съсредоточим“, заяви бившият служебен министър.

 

Относно газопроводът „Турски поток“, Юлиан Попов заяви, че трябва да гарантираме, че този газ ще влезе в българската газопреносна система, което към този момент не е ясно. Освен това трябва да се гарантира, че достъп до тази газ ще има всеки, който иска, за да няма монопол“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5038 |18.12.2018 Брюксел коментира глобата от 77 млн. евро . 8| 5136 |18.12.2018 Христо Казанджиев: Престъпна е безотговорността на топмениджъри за глобата от 77 млн. . 32| 6372 |18.12.2018 Борисов се похвали, че глобата на ЕК от 77 млн. била ниска . 13| 4917 |17.12.2018 Еврокомисар: България, дори и да обжалва, трябва да плати глобата срещу БЕХ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads