Реклама / Ads
1| 4083 |07.12.2021 НОВИНИ

Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела

.
Иван Демерджиев
”Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки.

Това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания", това акцентира в писмо министъра на правосъдието Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет, председателите на върховните съдилища, главния прокурор, председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съди и на Софийския районен съд.

Констатациите са във връзка с изискана от Министерството на правосъдието информация на 20 август 2021 г. от съдилищата и Прокуратурата на Република България във връзка с прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт.


„Обръщам внимание, че Прокуратурата на Република България не се е отзовала на двете отправени покани за предоставяне на приетите и действащи към момента вътрешни правила за случайното разпределение на постъпилите дела и преписки“, се сочи в писмото министър Демерджиев.

 

Той подчертава, че следва да се вземат предвид тежките последици при допускане на нормативните отклонения в процедурата по случайно разпределение на делата предвид практиката на съдилищата, съгласно която съдебният състав, формиран в нарушение на правилата за случайно разпределение на дела, може да засегне постановения съдебен акт до степен на нищожност.

 

В заключение министърът на правосъдието моли да бъде уточнено чрез коя информационна система се осъществява случайното разпределение на делата и преписките в съответния съд и прокуратура. Да бъдат предприети стъпки за коректното прилагане на принципа за случайното разпределение на делата и преписките, като същото се извършва занапред в пълно съответствие с изискванията на действащата нормативна уредба, която като законова разпоредба не предвижда доразвиването и ограничаването му.

 

„Обръщам внимание, че бъдещи корекции в начина на разпределение на делата и преписките, които биха довели до промяна в информационните системи, също следва да бъдат съгласувани съобразно изискванията на чл. 360б, ал. 1 от ЗСВ“, се казва в писмото.

Към него е приложен и направеният от Министерството на правосъдието преглед на прилагането на принципа на случаен подбор при разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11378 |07.12.2021 Полина Паунова: Убиването на медии започва с едно ”гъди гъди” от властта . 1| 3032 |07.12.2021 Христо Иванов: Спекулация е, че с ПП имаме различия. Забавянето от наша страна е технологично . 2| 3190 |07.12.2021 Иван Радев, АЕЖ: „Труд“ влезе в ролята на жертва . 22| 20422 |07.12.2021 Иван Гарелов: Отиват си ”политиците на балкона” - ораторите, идеолозите и идват технократите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads