Реклама / Ads
0| 3165 |18.11.2022 НОВИНИ

Иво Христов: Наложихме Черно море като стратегически регион в сателитната програма на ЕС

.
IRIS² ще се именува сателитната програма за сигурни комуникации на ЕС.
 

Брюксел, 18 ноември 2022 г. – Междуинституционално споразумение за програмата „Сигурна свързаност“ бе сключено на 17 ноември в Брюксел. Програмата получава името IRIS².

 

Програмата ще осигури надеждни телекомуникационни услуги за ЕС чрез разгръщането на европейско сателитно покритие до 2027 г. По този начин ще се гарантира намаляването на зависимостта на Съюза от трети държави по отношение на критичната инфраструктура. Сигурните комуникационни услуги се очертава да бъдат основен фактор за сигурността на държавите членки, особено когато наземни мрежи липсват или са прекъснати, в случай на война или вследствие на природни бедствия. Високоскоростен интернет ще бъде осигурен на цялата територия на ЕС.

 

Европейската комисия, Европейския парламент и Съветът на ЕС се договориха програмата да разполага с бюджет от 2,4 милиарда евро, който ще бъде допълнен чрез вноски от държавите членки по линия на Европейската космическа агенция и чрез частен капитал.

 

Българският евродепутат Иво Христов бе докладчик в сянка по регламента от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D). 

„Радвам се, че успяхме на наложим Черно море като основен стратегически регион в Програмата по отношение на сателитното покритие“, коментира Христов.

 

Евродепутатът отбеляза, че в процеса на работа по регламента е настоял да бъде поставен акцент върху възможността за равнопоставено участие на малки, средни и стартиращи компании, което дава възможности и за български компании, също както и върху екологичния аспект.

 

Друга цел на програмата е повишаването на конкурентоспособността на спътниковите съобщителни услуги на ЕС. Програмата е особено важна за ниските орбити, които понастоящем се заемат от мащабни сателитни проекти на страни извън ЕС. Това изправя операторите от държавите от Съюза пред сериозни трудности, свързани с финансовите аспекти на подобни проекти. Програмата ще вземе предвид и полезните взаимодействие с другите компоненти на космическата програма на ЕС, като например системите „Галилео“ (за спътникова навигация) и „Коперник“ (за наблюдение на Земята).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3702 |17.11.2022 Росен Христов: Отопление с електроенергия натоварва електроразпределителната мрежа . 7| 3259 |16.11.2022 Енергийният министър Христов: Молдова поиска ток от нас, скоро и Украйна може да го стори . 4| 3044 |13.11.2022 Росен Христов: Не очаквам да има повишаване на цената на газа през зимните месеци . 3| 3036 |10.11.2022 Христов: Газът за декември ще е по-скъп, но няма да е като през септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads