Реклама / Ads
0| 4175 |01.02.2019 НОВИНИ

Д-р Иво Костов ще съди две личности по скандала ”Банов”

.
Познанството ми с Ангел Ангелов датира от времето, от което се познавам с Кирил Гератлиев - от около 15 години. Това заяви в интервю за предаването ни ”Хоризонт за вас” доктор Иво Костов - анестезиолог и експерт по европейски програми с дългогодишна практика, чието име беше споменато в скандала ”Ало Банов съм”.
 

Като „абсолютно изкуствено“ определи в ефира на "Хоризонт" д-р Костов намесването си в скандала с цел „да може да стане по-медийно значим“. Именно за него се появиха публикации, според които той работи заедно с Ангел Ангелов в усвояването на европейски средства, както и че двамата имат общи имоти, а също и че са си разменяли като собственици дружества.

 

„Личните взаимоотношения и всякакъв вид бизнес начинания нямат никакво отношение нито към Министерство на културата, нито към Министерство на образование, както и към програми или проекти, движени от тях“, подчерта още д-р Костов: „Никога не съм имал договори с тези институции от една страна, а от друга страна не бих си разрешил, след като съм подписал декларации за липса на конфликт на интереси и представлявам определена, сериозна работодателска организация да злоупотребя с подобен род контакти“.

 

„До този момент нито една от двете клеветящи страни не са посочили нито един факт, за да мога аз да имам причината да влизам в някакъв режим на обяснение“, добави д-р Иво Костов, според когото в момента "се хвърлят в пространството случайни, грозни думи", както и уточни, че „ще съди за клевета и набеждаване тези две личности, които аз наричам „политикоадминистратори“.

 

„Колкото повече хора влязат в един скандал, толкова той става по-обширен - това класическа ПР схема“, подчерта д-р Костов, според когото името на Ангел Ангелов не е ключово, за да се фокусира върху него вниманието: „В крайна сметка в

 

Изпълнителната агенция за управление на Оперативна програма "Наука и образование" всъщност има група от четирима души, които са набедени от въпросния изпълнителен директор и Министерство на образованието е длъжно да излезе със становище за това как така в рамките на две години е сменило два пъти директорите на дирекциите за управление на риска и контрола, т.е най-важните дирекции в една изпълнителна агенция, за да може да бъде назначено трето лице - най-вероятно услужливо на сегашния изпълнителен директор", каза д-р Костов, както и обясни, че „има подадени оплаквания от тези четири личности в Инспектората на министерството към прокуратурата и текат някакви разследващи действия“.

 

„Има набедена група, която иска да не се проваля ОП "Наука и образование" и всички коментари, които са били може би в рамките на служебни разговори - предполагам от позицията на твърденията, изнесени в общественото пространство, са били в посока нещата да тръгнат“, уточни още д-р Костов, както и обясни, че „въпросите, които е задал“ в качеството си на член на Комитета за наблюдение са били „в посока нещата да се урегулират“, тъй като „държи българската наука да получава качествено финансиране“, както и да бъде обслужвана и подпомагана чрез „усвояване на средства по правилния начин“, а не „да се разпределят на случаен принцип и всичко да бъде прозрачно - в това число и да има електронни регистри кои от научните работници по кои проект и къде работи, за да няма двойно финансиране“. Именно това е предложил и самият -д-р Костов, обясни той , но и подчерта, че предложението му е било отхвърлено: „Явно прозрачността не е силното качество на сегашния директор на Изпълнителната агенция за управление на Оперативна програма "Наука и образование"“.

 

Д-р Костов обясни и че към момента няма общи бизнес проекти с Ангел Ангелов, а по повод появилите се информации, че имат общи имоти, той призова всеки, които се интересува „да провери Търговския регистър, който е публичен“. Относно думите на Кирил Гератлиев, че е имало теч на информация от страна на Ангелов към Костов на засадения на Комитета, експертът заяви: „Казано е, че на заседание на Комитета един човек е отправил конкретни въпроси - кои от тези въпроси са били служебна тайна ми е много интересно и не са били достъпни в публичното пространство преди това“, попита д-р Костов, като и посочи, че не знае на което точно заседание това се е случило. „На 29 ноември 2018 г. беше заседанието на Комитета за наблюдение - абсолютно никой не се е обърнал към мен с въпрос по конкретните теми откъде съм получил информация и дали тази информация е публична. нито към Комитета за наблюдение, които си има официален секретариат, нито от Изпълнителната агенция, нито от Министерство на образованието, нито от някой друг наблюдаващ орган“.

 

„Като експерт по европейски програми и проекти си давам абсолютната сметка от 20 години, че такива теми въобще не трябва да се засягат и никога не сме ги засягали“, акцентира още д-р Костов, който отрече да има случай Ангелов да е изнасял информация, както и да се среща всеки ден с него, „за да си говоря с него по теми, свързани с работата вътре в тяхната агенция“.

 

„Като член на Комитета за наблюдение мога да наблюдавам, да коментирам, както и да изисквам информация, за да съм сигурен, че парите се разходват по правилния начин първо и второ - действително са насочени към приоритети, които са важни за работодателите, защото по всички проекти, в това число и сегашните Центрове за върхови постижения и Центровете за компетентност, има задължително участие на асоциирани партньори - търговски дружества“, чието участие е задължително, добави д-р Костов, както и уточни, че именно работата на комитета е да защитава техния интерес.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10850 |01.02.2019 Само във Фрог: Прокуратурата от 2 години знае за скандала с „Ларгото“, от доклада на АДФИ лъсват и други схеми . 12| 6303 |19.01.2019 Либия: България носи отговорност за скандала с танкера ”Бадр” . 7| 3866 |15.12.2018 Каракачанов ”вини” Марешки за скандала с храната на войниците . 15| 17858 |07.12.2018 Борисов подмина въпроса на Сашо Диков за скандала с Владислав Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads