Реклама / Ads
12| 6318 |19.01.2019 НОВИНИ

Либия: България носи отговорност за скандала с танкера ”Бадр”

.
Либийският танкер ”Бадр”.
Никога не сме очаквали действия, наподобяващи пиратство, които се базират на фалшифицираните подписи на нотариус, на адвокати, на представители на съдебните институции, комбинирано с помощ от държавата в страна-членка на ЕС. Задържането на кораба и незаконното престъпно насилие, без съмнение ще доведат до сериозна материална и етична отговорност на България. Ще търсим истинско правосъдие от българската съдебна система и съответните международни съдебни органи и съдилища.
 

Това се казва в позиция на либийската държавна корабна компания Libyan Navigator Limited по случая с танкера „Бадр“. Компанията  предупреди, че задържането на плавателният съд и ”незаконното престъпно насилие, организирано и изпълнено от ”Морска администрация” и ”Гранична полиция”, без съмнение ще доведат до сериозна материална и етична отговорност на българската държава”.

 

В своето изявление по случая компанията представя информация около задържането на кораба, заради който се стигна до международен скандал.

 

Припомняме, че в пристанище Бургас, флагът и екипажът на либийския моторен танкер „Бадр“  бяха сменени с участието на гранична полиция и "Морска администрация" на 21 декември по искане на българската компания "Булгаргеомин". Това се случи, въпреки че същия ден бе излязло окончателно съдебно решение, което отхвърля претенциите на българската страна.

 

Либия реагира остро и обвини България в пиратство. Случаят стигна до ООН. Наложи се в казуса да се намеси и премиерът Бойко Борисов, след нелепото обяснение на транспортния министър, че ставало въпрос за частен спор.

 

”Ние вярваме в правните принципи на демокрацията в Република България, като член на ЕС, но в същото време бихме искали да обявим нашето дълбоко разочарование от начина, по който се третираха нашата компания и кораб”, посочва либийската държавна компания, преведена и цитирана от специализираното издание maritime.bg.

 

Според компанията всички български власти са били информирани за казуса.

"Не можехме да повярваме, но въпреки всички наши писма и проведените срещи с български институции рано сутринта на 28 декември, под прикритието на нощта, нашият кораб напусна Пристанище Бургас с разрешение, издадено от Българската морска администрация", пише в писмото на Libyan Navigator Limited.







”Libyan Navigator Limited, като легитимен и валиден собственик на кораба BADR, ще изискваме и ще търсим само едно – чистото и истинско правосъдие от българската съдебна система и съответните международни съдебни органи и съдилища.

 

Ще приветстваме всяка реакция от релевантните високостоящи административни структури на Българското правителство, въпреки че засега не сме много оптимистични за такива, тъй като не сме получили дори едно писмо или отговор на нито един от сигналите и подадените заявки за информация, с изключение на прокуратурата, която информира и през средствата за масово осведомяване, че е започнало наказателно разследване.

 

Ние вярваме в правните принципи на демокрацията в Република България, като член на ЕС, но в същото време бихме искали да обявим нашето дълбоко разочарование от начина, по който се третираха нашата компания и кораб.

 

Никога не сме очаквали подобно действие, което показва някои сигнали за пиратство, базирайки се на фалшифицираните подписи на нотариус, на адвокати, на представители на съдебните институции, комбинирано с помощ от държавата (и/или с пасивно безразличие) в страна-членка на ЕС.

 

Ние просто бихме искали нашият кораб да се върне по подходящ законен начин без допълнителни усложнения. Това ще запази, надяваме се, традиционно добрите ни двустранни отношения и за в бъдеще.", завършва позицията на либийската компания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4459 |19.01.2019 България предаде на САЩ руснак, обвинен в компютърни измами . 1| 4970 |18.01.2019 Момчил Неков: 3000 % ръст на вноса на ориз от Мианмар в ЕС за 5 години, България трябва да предоставя обвързана подкрепа . 1| 4103 |18.01.2019 Евростат: България е сред страните с най-малко лични лекари в ЕС . 2| 4457 |17.01.2019 Вучич предлага ”Турски поток” да влиза в Сърбия през България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads