Реклама / Ads
9| 5109 |04.03.2009 НОВИНИ

Избори „2 в 1” противопоставиха БСП и ДПС с царистите

.
Борислав Ралчев от БНД иска изгонване от парламента не само на отцепили се депутати, но и на коалиционни партньори. Интелектуалци внесоха подписка за обединяване на двата вота.
 

Разнобой между партньорите от тройната коалиция предизвикаха внесените от НДСВ предложения за промени в конституцията за провеждане на една дата на изборите за национален и европейски парламент. Според царските депутати, само единият вот щял да коства на бюджета около 20 млн. лв. и така всичко се оскъпявало.
Дебатите в пленарната зала нажежиха страстите. БСП категорично заявиха, че приемането на такъв текст е в противоречие на конституцията. На същите аргументи се опряха и мандатоносителите от ДПС.
„Конституцията не може да се пипа всеки ден. Освен това от Европейския съюз препоръчват двата избора да бъдат самостоятелно. Неоснователни са опасенията, че по-малко хора ще отидат до урните за избор на Европейски парламент”. Това коментира за  Frognews.bg депутатът от ДПС Ремзи Осман. Според него, работа на партиите било да активират изибирателите, а дебатът 2 в 1 или самостоятелно бил изкуствен.
Остри нападки получи и другото предложение на царската партия  да бъдат изгонвани от парламента депутатите, които натискат парламентарните си групи. Бившият царист Борислав Ралчев предложи и изгонване на коалиционни партньори, визирайки самото НДСВ. Ралчев обвини старите си съпартийци в непочтенност и че си правят пиар с  мераците за избори "2 в 1".

n_subranie_sued_sila_1.jpg
снимки Вяра Йовева

Група интелектуалци внесе в Народното събрание подписка за обединяване на европейския и националния вот, педаде радио "Дарик". Тя била разпространена в Интеренет и зад нея застанали 756 гарждани.

Гласуването на предложените поправки ще бъде утре, но вече е ясно, че те няма да минат. Експерти от ЦИК твърдят, че ако европейският и националният вот се обединят, държавата няма да спести кой знае колко пари. От друга страна, БСП и ДПС заедно разполагат с 114 гласа и няма да позволят на НДСВ да ги поставя на тясно. Това обаче, според депутати от опозицията, обтяга отново отношенията между партньорите в коалицията.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7015 |25.02.2009 Офицерска партия прави заявка за изборите . 10| 4963 |17.02.2009 В. Мартенс: Изборите - в един ден . 17| 5196 |04.02.2009 Две дами избистриха избори "2 в 1" . 55| 5468 |30.01.2009 Със СРС-та на избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads