Реклама / Ads
11| 5135 |28.08.2011 НОВИНИ

Изгориха ушите на пазача на посолството ни в Либия

.
Българинът Михаил Михайлов, който пази посолството ни в Либия, е с прогорени уши, след като маскирани нападатели стреляли с автомат "Калашников" близо до главата му.
 

 

Тази и други подробности и обстоятелства около нападението над сградата на дипломатическата ни мисия в Триполи се събират в специален доклад в Министерството на външните работи, пише 24 часа. Според разказа на самия пострадал в понеделник вечерта той излязъл от сградата, за да запали агрегата в задния двор, когато неизвестни лица го нападнали.

Били четирима либийци с маски на лицата, говорещи на арабски с местен акцент. Михайлов отнесъл и два-три удара по тялото. Нападателите стреляли с калашник съвсем близо до ухото му и освен че го проглушило, гърмящото оръжие обгорило и кожата му.

 

Докато биели българина, либийците крещели: "Защо ни заразихте децата със СПИН, мамицата ви българска!".

Мародерите принудили Михайлов да ги пусне в сградата на посолството и влезли вътре. Единият го държал на мушка, а другите тършували из сградата. Заповядали му да даде всичките пари. Михайлов обаче им обяснил, че в посолството няма пари и ценни вещи и той само пази сградата. Накрая либийците взели личните пари на Михаил Михайлов и мобилния му телефон. В посолството намерили и алкохол, който също взели със себе си. Малко преди атаката българинът, който се грижи за посолството след евакуацията на дипломатическия състав, говори по телефона с "24 часа" и обясни, че до този момент няма никакви проблеми. Не излизаме никъде, защото по улиците се стреля, а преди два дни ходих до резиденцията да видя как е положението там, каза тогава Михайлов. Той уточни, че къщата срещу резиденцията на българския посланик е пострадала, защото била на племенник на Кадафи. В първия ден след влизането на бунтовниците в Триполи бяха нападнати къщите на дъщерята и синовете на либийския лидер и на други по-близки до фамилията хора. За атаката в българското посолство се разбра най-напред от украински лекари, които съобщиха на медиите, че тяхната резиденция и българското посолство са били нападнати.

 

От МВнР тогава допълниха, че има и други чуждестранни мисии, които са били атакувани същия ден, и в града върлували мародерски банди. Според последни анализи на специалистите ни във Външно нападението над българското посолство и пазача му не е извършено от бунтовниците. Става дума по-скоро за лоялни на режима на Кадафи хора, които целят нападението да изглежда като акция на бунтовниците от Бенгази, обясниха от МВнР. Революционерите обаче не използвали маски. Така действали обикновено хора от "Катиба Хамис". Това е специално сформиран батальон, който действа по заповед на Хамис Кадафи - един от по-малките синове на либийския лидер. Това добре въоръжено и мотивирано формирование действало не само като бойна единица, но и като мародерска банда и група за сплашване. Надписи с боя и спрей "Поздрав от батальона на Хамис" били оставени в опустошените посолства на Франция и Италия, след като хора с маски ги разграбили.

 

Българското посолство е ставало обект на нападение и по-рано, още докато Кадафи бе в апогея на своята власт. През 2004 г., докато по-голямата част от дипломатите и екипа на посолството бяха командировани в Бенгази заради СПИН делото срещу сестрите, либийски гражданин влезе на територията на мисията. Той бе заловен и неутрализиран от охраната на посолството в задния двор, под прозорците на стаята, до която е секретният район. Нападението отново бе през нощта, но злосторникът бе заловен. След като оказал съпротива, той бе респектиран от гарда на мисията и по-късно бе предаден на либийската полиция със счупен череп. Въпреки протестната нота извинение и обяснение от либийските власти тогава не бе получено. Същата година пред посолството бе изпратена специална охрана от униформени служители след информация, че роднини на заразените деца от Бенгази идват към посолството. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4822 |18.08.2011 Преобразяват посолството ни в Лондон в олимпийски дом . 50| 4852 |12.06.2011 Вандали пребили пазача на Софийската джамия . 0| 4736 |03.05.2011 Евакуираха посолството ни в Либия . 2| 5653 |28.02.2011 Посолството на Тунис приюти избягали българки от Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads