Реклама / Ads
5| 4871 |13.10.2023 НОВИНИ

Израел нареди евакуация на повече от 1 млн. души от Газа

.
Източник: личен архив
Израел е наредил през следващите 24 часа евакуацията на 1 милион и 100 хиляди души от Северна част Газа, съобщиха от ООН. Това е почти половината от населението в Ивицата Газа. Те трябва да се преместят в южната част. Предупреждението на израелските власти е от полунощ.
 

Междувременно израелският парламент в четвъртък одобри извънредното правителство на единството на премиера Бенямин Нетаняху, сформирано основно, за да води войната с Хамас в Газа.

 

Правителството, одобрено след съботната атака от войнстващата ислямистка групировка "Хамас"с, която управлява ивицата Газа, спира нормалните политически правила по време на една от най-сериозните кризи в историята на Израел.

 

"Това е война за нашия дом, тя трябва да завърши с едно нещо - с пълна победа и смазване и елиминиране на Хамас", каза Нетаняху пред парламента. Той определи 7 октомври като "най-ужасния ден за евреите след Холокоста".

 

Съгласно споразумението бившият министър на отбраната Бени Ганц и членовете на неговата малка центристка партия ще се присъединят към коалицията на Нетаняху. Припомня се, че това е едно от най-десните правителства в историята на Израел, на което самият Ганц преди това ожесточено се противопоставяше.

 

Повече от 1200 израелци бяха убити при атаката и повече от 100 бяха завлечени в плен в Газа с ужасяващи сцени, които постепенно изплуваха от разказите на оцелелите и записите от мобилни телефони.

 

Припомняме, че политическият пейзаж на Израел беше горчиво разделен от месеци заради горещо оспорвания натиск от страна на правителството на Нетаняху да преразгледа съдебната система, което вби клин между религиозните националистически поддръжници на премиера и по-либералните, светски израелци.

 

"Ще действаме, врагът ще чуе", каза Ганц в парламента, след като положи клетва.

 

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в парламента, бившият премиер Яир Лапид, отказа да се присъедини към правителството на единството, което включва крайнодесни, сред които министърът на сигурността Итамар Бен-Гвир.

 

"Нетаняху и Бен Гвир не са хората, които ще възстановят разбитото доверие на израелския народ в тяхното правителство", каза Лапид в телевизионно обръщение. Той обаче каза, че партията му няма да се противопостави на правителството и ще предложи подкрепата си по време на кризата със сигурността.

 

Въпреки че беше сериозно разчитане на провалите на разузнаването и военните, които позволиха на стотици въоръжени мъже от Хамас да пробият сложната защитна бариера около Газа, както правителството, така и командирите на армията казаха, че последствията ще дойдат по-късно.

"Израелските отбранителни сили са отговорни за защитата на страната и нейните граждани и в събота сутринта в района около Газа ние не се справихме с това, каза генерал-лейтенант Херци Халеви. Ще научим, ще проучим, но сега е време за война."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7578 |12.10.2023 Великобритания разполага кораби и патрулни самолети в помощ на Израел . 1| 4554 |12.10.2023 Доц. Киселова: Ден след отхвърляне на вота на недоверие, може да бъде внесен нов . 6| 5463 |12.10.2023 Десислава Николова: Слонът при лекарствата е ниската им цена . 15| 5144 |12.10.2023 Бойко Ноев: Радев не просто нарушава Конституцията, той слезе на нивото на саморасляците в българската политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads