Реклама / Ads
0| 2330 |29.02.2024 НОВИНИ

Израелският министър на отбраната настоя всички партии в правителството да подкрепят реформата му на военната служба

.
Израелският военен министър Йоав Галант Източник: БГНЕС
Израелският министър на отбраната Йоав Галант поиска "всички партии" в правителството да подкрепят неговата реформа на военната служба, целяща включването на ултраортодоксалните евреи – решение, което днес се разглежда от пресата като укор към премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Франс прес.
 

След бруталното нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври и войната, започната като ответна мярка на Израел срещу палестинското радикално движение, управляващо ивицата Газа, в израелската страна се задълбочи дебатът за споделянето на военната тежест.

 

"Съвместното носене на тежестта на военната служба е национално предизвикателство от 75 години насам", посочи снощи министърът на отбраната на пресконференция в Тел Авив.





"Това предизвикателство дойде на прага ни по време на война, каквато не сме преживявали от 75 години. Ето защо трябва да се обединим и да вземем такива решения, каквито "не сме вземали от 75 години", подчерта той, визирайки годината на създаването на държавата Израел през 1948 г.

 

В Израел военната служба е задължителна, но ултраортодоксалните евреи имат възможност от освобождаване с мотива, че посвещават времето си на изучаване на свещените писания на юдаизма.





В речта си военният министър изтъкна, че ще представи реформата на военната служба в парламента, само ако тя има подкрепата на "всички партии в коалицията".

 

Бившият министър на отбраната и член на военния кабинет Бени Ганц приветства казаното от Галант.

 

"Речта на Галант е най-важното изявление, направено след клането на 7 октомври. Тя беше много по-експлозивна и силна от всички тези хвалби за "пълна победа" (...), защото тя даде на Ганц и Айзенкот от партията Национален съюз право на вето", отбелязва днес изданието "Маарив", което е дясноцентристко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3047 |29.02.2024 Започва доставянето на 360 нови високопроходими автомобила за охрана на границата . 0| 2289 |29.02.2024 Денят, в който работим безплатно - 29 февруари . 4| 2364 |29.02.2024 Говорител на ЕК: Заплахите на Путин с ядрено оръжие са напълно неприемливи и неуместни . 1| 2411 |29.02.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 29 февруари ще видите...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads