Реклама / Ads
13| 5664 |29.04.2011 НОВИНИ

“Изтича газ, излизайте от залата!”, казал дежурният в АЕЦ

.
АЕЦ Козлодуй
Това е събитие, но е без никакви последици за здравето на хората и за радиационната обстановка на площадката.
 

Това, което се случи на 26 април, е нямало как да не се случи, казва в интервю за 24 часа изпълнителният директор на АЕЦ ”Козлодуй” Костадин Димитров. Отваряте един съд под налягане И трябва да му бъдат проверени всички системи, защото е в планов годишен ремонт. Отваряме, разхерметизираме първа зона. Още не сме стигнали до горивото, това ще стане в следващите дни. Тогава ще започне изваждането му, поставянето му в басейните, където ще престои 5 г., ще се докара свежото гориво.

Досега не се е случвало изпускане на радиоактивен газ ксенон 133,, защото няма как да бъде уловен. Той е инертен газ, не влиза в съединение с никой друг елемент. Той се появява и за няколко часа изчезва. Сега  е уловен е от системите. Когато разхерметизираме първи контур, нашето основно задължение е, ако има йод 131, той да бъде уловен и да бъде вкаран в херметичната зона, където му е мястото. Да не се позволи да излезе нито в атмосферата, нито да се полепи по възли, детайли и т.н. Той е опасният елемент, който се стремим да уловим. Другото, което е излязло, е благороден газ. Минавайки покрай едно блато, има благороден газ метан и той е по-опасен от ксенона, защото е взривоопасен. Газът ксенон, който се получава от деленето на урана в херметичната зона, се разгражда за няколко часа. И днес, като минавахме, няма и следа от него.

Замърсяването е било 0,05 микросиверта, това се е появило на площадката, допустимото е 0,5
. Изскочил е при разхерметизирането на тръба. Вече сме разхерметизирали всички уреди и повече не се появи изхвърляне на такъв газ. По скалата ИНЕС (Международната скала за оценяване на събития, инциденти и аварии в ядрени съоръжение - бел. ред.)това е нула.

Това е събитие, но е без никакви последици за здравето на хората и за радиационната обстановка на площадката. Опасното за населението е йод 131. След "Фукушима 1" ние го регистрираме на площадката в периметровата зона на атомната централа. След "Фукушима" и уредите в София го регистрират, независимо че е няколко хиляди пъти под допустимата норма. А ние по никакъв начин не сме позволили от нашата херметична зона да излезе. Единственото, което е достигнало до България, е йод 131.

Нашите уреди го засичат в полята на Козлодуй, имаше пикови моменти, когато валеше дъжд. Имаме разпечатки за всеки ден. Сменяме филтрите всеки ден, за да наблюдаваме обстановката. Считам, че за нас няма проблем, свързан с такова събитие.

Технологичната схема, така както е предвидена в графика за ремонта, не е нарушена. Създали сме работна група, която да изследва изцяло какво се е случило. Има ли нещо субективно, или има нещо, с което се сблъскваме за първи път. Но пак казвам, нищо не е довело до изменение на радиологичната обстановка. Хората, които са работили в залата, самите не са разбрали какво се е случило. Хората, които контролират зоната в този момент, казват на колегите си - напуснете, имаме регистриране на благороден газ. Във всяко помещение има уреди, които регистрират промените в радиоактивния фон. И дежурният е помолил персонала да напусне зоната. Работниците са отишли да обядват и после са минали на проверка за радиация и в нито един не е намерена доза над допустимата. Това, което е намерено по тях след 2,30 часа, е някакво минимално количество, което уредите не го хващат.

Вчера (27 април - бел. ред.) в 10,30 ч подписах прессъобщение, което трябваше да бъде излъчено. То веднага влезе във вътрешния интернет сайт на централата. За външното съобщение си има ред, установен от висшестоящите организации - отива в Българския енергиен холдинг, след това в министерството, връща се обратно за корекции и след това се пуска, казва изпълнителният директор на АЕЦ ”Козлодуй” за 24 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5421 |17.03.2011 Уволниха имами, отказали погребения . 13| 5123 |26.02.2011 Детекторът показал, че за флашките са взели пари . 7| 5496 |19.02.2011 С. Дончев: Русия отдавна се е отказала от Бургас-Александруполис . 31| 5421 |16.02.2011 Ел. Николова казала "да" на Румен Миланов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads