Реклама / Ads
4| 5130 |06.03.2018 НОВИНИ

Източвали военния корабостроителен завод ”Флотски арсенал” на всички нива

.
Източване на военния корабостроителен завод ”Флотски арсенал” е установила проверка на финансовото звено на държавния холдинг ”Терем”. Проверката e направена по сигнали, информира Haskovo.net.
 
Източване е имало на всички нива според Министерството на отбраната (МО). Един от начините е чрез използването на посредници, за което съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на заседанието на отбранителната комисия на парламента. "Аз имам кораб, обаче за да си докарам кораба за ремонт, трябва да мина през посредник", разказаха от МО. Комисионерите са получавали между 12% и 15% от стойността на сделката. В същото време се калкулира 6% печалба за предприятието. Източване е имало и чрез наемане на подизпълнители, които в определени моменти са достигали до 80, а основните компании са 3-4. Посредници е имало и при купуване на материали.

Мръсната работа се върши от "Флотски арсенал", а високодоходните процеси по ремонтите се прехвърлят на фирми, които имат сключени договори за подизпълнители с "Флотски арсенал" и работят на площадката на "Флотски арсенал", каза Величков пред депутатите. Така за военния корабостроител е оставала "енергоемка и нископлатена работа при ремонтите на корабите като шлайфане и почистване". "Частни фирми, работещи на доковете на завода, са наемани за скъпите дейности, като са използвали и работници на военния завод", каза още Величков.

Миналата година в завода са ремонтирани 5 кораба на българските военноморски сили, а тази година са планирани още 6. Ремонтират се и 3 външни кораба. "Ако продължаваме да увеличаваме привлечените кораби от външния пазар, ще изравним разходи и приходи. Разходите за персонал са около 1 млн. всеки месец", каза Величков. Очакванията са били след изпълнение на договори за над 70 млн. лв. дружеството да е в прекрасно финансово състояние до 2016 г., но лъвския пай от извършените ремонти е отишъл при външни фирми.

От МО са разговаряли с фирмите подизпълнители и очакват процеси, които те извършват, да бъдат прехвърлени към "Флотски арсенал", откъдето те са взели и работници. Освен това комисионите са намалени до 6% и "въпреки това съществуват заради заплахата да не би да останем без работа, ако отрежем външните брокери, каза още Величков.

Само 30% от поръчките, по които работи "Флотски арсенал", са техни собствени. Останалите 70% са осигурени от външни контрагенти.

Почти всяко правителство се опитва да смени директора на "Флотски арсенал", като последният такъв опит беше през 2015 г., при второто правителство на Бойко Борисов. Тогава работниците на "Терем" излязоха на протест и управителят на дружеството Георги Стойков запази поста си след решение на Борисов.

Във Варна предполагат, че ще бъде направен пореден опит за смяна на ръководството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4300 |27.09.2017 Депутатите ще приемат на второ четене промени във военния закон . 3| 4458 |14.09.2017 Работниците във военния завод ”Емко” отново на протест . 0| 3985 |08.09.2017 Убиха военния министър на ”Ислямската държава” . 0| 9522 |23.08.2017 Фрогоко: Военният университет „Васил Левски” го закъса за курсанти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads