Реклама / Ads
21| 8756 |26.06.2010 НОВИНИ

Известни гейове и лесбийки щели да дефилират из София

.
този гей парад е в Берлин
Хетеросексуални и чужденци също щели да дойдат, твърдят организаторите. Очакват се и някои от по-известните "различни" на т.нар. български хайлайф.
 

Към 700 души ще се съберат на днешния гей парад в София. Организират го активисти от общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните, които не крият очакванията си за по-масово присъствие на участници и се надяват те да са поне два пъти повече, отколкото бяха през миналата година.

За трети път София става домакин на подобно събитие. От общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните твърдят, че интересът към парада нараства, от него се интересували дори хетеросексуални, както и представители на чужди посолства в България.

Шествието на хората с различна сексуална ориентация тръгва в 16,30 ч. от моста на въздишките или на влюбените до НДК и ще премине под мотото "Обичай равенството, прегърни многообразието". Контрашествие пък са подготвили националисти, които се обявиха категорично срещу гей парада.

Българската православна църква анатемоста парада като "публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях". ДСБ обаче в качеството си на "демократична и реформаторска партия", подкрепиха правото на всички граждани за публична изява и протест и заявиха уважението си към различието. Посолствата на САЩ, Великобритания, Норвегия, Холандия, Франция, Испания, Швеция, Австрия, ЮАР също застанаха зад парада, срещу който скочиха над 20 организации, някои от които с аргумента, че хомосексуалността е психично отклонение.

На парада щели да се появят и някои известни български хомосексуалисти. Дори самите организатори обаче все още не знаели дали и колко публични лица ще ги подкрепят открито.

Frognews.bg напомня, че българските гейпаради засега са далеч от мащабите на най-известните подобни събития по света. Само за сравнение - около половин милион души участваха в ежегодния гей-парад в германската столица преди броени дни. Повече от 50 платформи преминаха по улиците на Берлин под надслов „Различието е нормално” и завършиха пред Бранденбургската врата, което се случва за пръв път. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8270 |25.06.2010 ВИП-гейове бойкотират парада, скинари посрещат с „Молотов” хомосексуалистите . 8| 6614 |15.06.2010 Гейове искат чисти досиета в МВР . 14| 4524 |21.03.2010 Присъди за боя с гейове в Пазраджик . 22| 9625 |20.03.2010 Гейове и граждани се биха в Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads