Реклама / Ads
0| 3605 |18.06.2021 НОВИНИ

Жаба бе кръстена на Led Zeppelin; бръмбар в Словения се подвизава като Хитлер

.
Новата жабка...
Новият вид жаба, открита в източната част на Андите, е наречена Pristimantis ledzeppelin, или „Led Zeppelin rain frog“ - в чест на легендарната британска рок група. За Фрог нюз е привилегия да съобщим новината, разпространена от The Guardian и други медии. Учени от еквадорския университет Сан Франциско де Кито в сътрудничество с Националния институт за биоразнообразието (INABIO) са намерили рядкото животинче.
 

Изследователите решили да почетат великата рок група, създадена през 1968 г. и оказала огромно влияние върху музиката на ХХ век.

Наземните жаби от рода Pristimantis са изключително разнообразна група гръбначни животни с 569 известни вида. Учените предупреждават, че Pristimantis ledzeppelin е изложен на риск да се превърне в застрашен вид, тъй като биологичното разнообразие на местообитанието му е застрашено от земеделието, дърводобива, минното дело и извънредните климатични ситуации.

 

Кръщаването на представители на животинския свят с имена на известни хора не е новост. Малко, ракообразно същество, което паразитира върху рибите в Карибско море е получило името Gnathia marleyi, в чест на реге звездата Боб Марли.
„Нарекох така този вид, който се явява истинско чудо на природата, в чест на Марли, тъй като обожавам музиката му", казва Пол Сикел - морски биолог от Университета в щата Арканзас, открил малкото животинче.

 

Новооткритият и много рядък вид щръклица Scaptia beyonceae е кръстена на американската певица Бионсе. Това се е случило през януари 2012 година. Ученият Брайън Лесърд признава, че щръклицата Бионсе носи това име заради златистите косми по гърба и гърдите си, които много напомняли на биолога за косата на известната певица.

 

Новооткритият вид бръмбaри Agra Katewinsletae пък е бил кръстен на актрисата Кейт Уинслет заради ролята й във филма „Титаник“. Тери Ъруин, ентомологът, открил този бръмбар обяснява, че по този начин е искал да напомни за опасността, която представлява за това насекомо изсичането на горите.

Има и бръмбар Адолф Хитлер. Той живее само в Словения и е кръстен на фюрера преди той да стане фюрер – в началото на 30-те години…

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7533 |08.11.2019 Акад. Иван Павлов за ВОСР: За такъв експеримент не бих пожертвал дори една жаба . 20| 6765 |05.01.2015 Нокаут! И Коджабашева избяга от Бареков . 19| 5924 |27.04.2014 Рада Коджабашева: Коланът на българина остана без дупки . 27| 5749 |16.04.2014 Бареков, Джамбазки и Рада Коджабашева водят евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Гергьовден"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads