Реклама / Ads
16| 5889 |08.04.2020 НОВИНИ

Жоро Низамов: Няколко стотин хиляди души са семействата на артисти и творци, оставени без доходи

.
Жоро Низамов
За да се научи да свири на едни инструмент човек са му необходими години упорита работа. Много хора разчитат на участия в нощни заведения, които в момента са затворени. В това число влизат хотелиери, ресторантьори. Няколко стотин хиляди български семейства на артисти и творци, което означава близо милион хора, които попадат в тази категория, остават без никаква защита и доходи.
 

Това каза пред Люба Кулезич режисьорът и актьор Жоро Низамов, който заедно с други свои колеги коментира квалификацията "маргинали" използвана от финансовия министър за хората, които се самоосигуряват, както и реалната ситуация в която са поставени творците и артистите у нас.

 

Ако го приемаме във философски и екзистенциален план, ако имаме сили да издържим това е своеобразен рестарт за нас. Стоейки си вкъщи всички ставаме творци.  Хората са затворени, нямат право на труд и на предвижване, а това са техни конституционни права.

 

Ако се направи синдикат на всички свободни професии – адвокати, художници, музиканти, всички, които се самоосигуряват. Вероятно ще погледнат на нас не като хора, на които хвърлят пари в един буркан, образно се изрази Низамов и допълни, че това отношение няма да се промени, докато те не станат част от един по-голям сегмент. Талантът и усилията които има един творец е нещо сложно и свързано с много лишения, обучение, инвестиция в техника и много други неща, каза още Низамов.

 

Познаваме 90% от всички баровци в тази държава. Всеки от нас може да се обади и да поиска заем, и вероятно и ще се справи, но това не е решение. Трябва за всички да има комплексно решение.

 

Ще имаме среща с юристи, които да оформят чисто юридически документ, в който да представим искането си. Имаме и сме получили достатъчно внимание и обич от публиката, не търсим внимание. Търсим решение на проблема.

 

Кристиян Атанасов допълни, че вземането на кредит при условие, че си в немилост не може да реши проблема. "Работя на кораб вече 20 години, защото в България няма никакви условия за работа. Държавата много лошо се отнася към този сегмент артисти като нас. Във вторник в Испания започват да работят. След една седмица започва да работи целия производствен и бизнес процес. Тук няма нищо такова.

 

Много е грубо да пратиш хората да кандидатстват за кредит, а в банката да им кажат, че не може да им го дадат, каза още Атанасов.


.

 

Колегата му Милен Василев заяви, че ако така продължават нещата, това за творците е заличаване. "Ние сме като една енергийна централа, в която слънцето е спряно. Положението е „shut down“, дръпнат е шалтера ни.

 

Трябва да бъде направена кредитна ваканция. Да не се спират комуникациите – телефон, интернет.  

 

Нека да бъдем като всички останали, не искаме нито подводница, нито хеликоптер. Искаме да си ползваме телефона, интернета, и да си купим храна. Не ни давайте кредити. Не го заслужаваме, г-н Борисов, призова Василев.

 

От своя страна Боби Шоу сподели, че 35 години се занимава с изкуство и е създал компания, в която се създават артисти. "Сега ние се виждаме само през компютъра, не можем да си направим планове. Тази година огромен брой артисти ще останат без работа. Тези хора ще останат без доходи. Провеждам срещи с кого ли не, с министерството на културата, с стопански и нестопански организации. Артистите, за които държавата пое ангажимент през Министерството на културата ще си получат заплатите и осигуровките, но ние, свободните артисти, няма от къде да вземем пари да си платим осигуровките", обясни той.

 

По думите му тази ситуация ще ни накара да започнем отново да ценим качественото и родното. "Надявам се сега да се върнем към нашето и да подкрепим нашия роден туризъм и родното производство", каза още Боби Шоу.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3381 |15.03.2020 Жители на няколко града аплодираха от балконите си нашите медици . 1| 4672 |21.02.2020 Утре е Голяма Задушница. София с няколко временни линии на градския транспорт . 9| 5433 |23.01.2020 Проф. Веселин Вучков: Необходимо ли е на България да има няколко НСО-та? . 3| 3566 |02.01.2020 Цената на водата в Перник няма да се вдига, няколко града остават на сухо заради ремонти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads