Реклама / Ads
7| 5161 |08.02.2011 НОВИНИ

Жоро от Шумен купува “Кремиковци”. Ама друг път!

.
Жоро Манчев от Шумен, бивш преподавател по научен комунизъм и настоящ активист на партия “Лидер”, бе на косъм да стане собственик на “Кремиковци”.
 

Той се яви като единствен участник в търга за комбината и предложи цена от 396 млн. лв. - с 1 млн. повече от минималния праг, пише Труд. Новината вдигна светкавично акциите на “Кремиковци” с 301% на борсата. Но, уви! Оказа се, че не е платен депозит за участие. 39,5 млн. лв. трябвало да бъдат преведени от руската Росбанк в Българската банка за развитие. Така “Кремиковци” пак остана непродаден. Епизод като от боливудски сериал се разигра вчера в металургичния комбинат “Кремиковци”. Той бе “продаден” на Георги Манчев от Шумен за около 20 минути. После се разбра, че задължителният депозит за участие в търга не е преведен в Българската банка за развитие. Така синдикът Цветан Банков бе принуден да обяви търга за непроведен поради липса на кандидати.

Екшънът започна в 13 ч без една минута, когато мълниеносно се разнесе вестта, че пред административната сграда на “Кремиковци” е спрял черен джип “Роувър”, придружен от охрана. А от него слезли двама мъже с папки и лаптоп и се запътили към сградата. Синдикът Цветан Банков реши, че някой си прави майтап. Но когато в залата изникна побелял господин с оферта в ръка, устата му увисна. Мъжът се представи като Георги Манчев Манчев, управител на фирма “Виктори комерс”, и се легитимира със задграничния си паспорт, защото личната му карта не била готова. През това време партньорът му, който за авторитет бе нахлупил кариран каскет, стоеше мълчаливо.

Банков развълнувано прегледа документите и с разрешението на купувача отвори офертата.
От нея се разбра, че “Виктори комерс” предлага цена за 396 млн. лв. за производствената площадка, което е с 1 млн. лв. повече от първоначално обявената тръжна цена. Неочакваният обрат настъпи, когато му бе поискан документ, че фирмата е внесла депозит за участие в търга. Парите трябвало да бъде внесена по сметката на “Кремиковци” в Българската банка за развитие. Разбра се обаче, че няма потвърждение от банката за извършен превод. Тапията за плащане на задатък от 20,256 млн. евро, бе донесена 5 минути по-късно. Но отново цъфна проблем. “За съжаление не мога да приема такъв документ. Това е лист хартия от принтер, без необходимите атрибути, каза Цветан Банков и обяви 20 минути тайм аут, докато случаят се изясни. Малко по-късно купувачът съобщи с драматичен тон, че за съжаление трябва да се откаже от търга. “Банката не приема превода ни от Росбанк, каза Георги Манчев. От 8 ч се опитваме да направим превод, но не става. Извинявам се на вас, а и на цяла България, каза той.

Манчев обясни, че фирмата му кандидатствала в търга с привлечен капитал. Зад офертата стоели руски инвеститори, които нямат нищо общо с металургията. Не пожела обаче да уточни дали са в сферата на недвижимите имоти или търговията. Ако инвеститорите запазят интереса си към комбината, ще участваме и на следващия търг, каза Манчев. И изрази съжаление, че е бил поставен в неудобно положение заради банковите неуредици. “Това не ми е за пръв път. Като синдик на “Плама” имах подобен случай и после трябваше да давам обяснение в прокуратурата, отбеляза Банков. Той подчерта, че “Кремиковци” има валутна сметка и цялата тази история с превода е пълен абсурд”.

Георги Манчев преподавал научен комунизъм

Това е новина! Че откъде има толкова пари този човек? Кара кола на старо” - така реагираха приятели на Георги Манчев от Шумен при новината. До 1990 г. преподавал научен комунизъм в Шуменския университет. Стигнал до старши асистент, после напуснал академичния живот и се впуснал в бизнес. Основно търгувал със зърнени храни, бил и шеф на зърнобаза, гледал животни, занимавал се и с недвижими имоти. Офисът му бил в апартамента на родителите му на бул. “Славянски”, но вече го е продал. Сега фирмата му “Виктори комерс” се афишира и като представител на турския строителен холдинг “Ерток”. По данни на НАП не си е плащал здравни осигуровки от 2000 до 2010 г. Георги, или Жоро Манчев, както му викат в Шумен, сега е в контролния съвет на партия “Лидер” в града.

Синдикатите са разочаровани

Синдикалните лидери на КНСБ и “Подкрепа” в комбината - Васил Яначков и Людмил Павлов, приветстваха появата на шуменския кандидат. “Очаквах, че ще има купувач, защото на всички е ясно, че при следващия търг, когато цената за площадката ще падне с 20%, ще има двама или трима участници. Нормално е сериозните инвеститори да се явят сега, за да бъдат самостоятелни играчи”, каза Павлов. Вижда се, че “Кремиковци” ще го бъде, коментира Васил Яначков. И припомни, че 4000 работници чакат неполучените си заплати. Ако бе приет оздравителният план за комбината, сега той щеше да работи и да носи пари”, отбеляза Яначков. По-късно и двамата синдикални лидери бяха като попарени.

Пари в Банката за развитие не са постъпвали

До момента по сметки в Българската банка за развитие (ББР) не са постъпвали средства в полза на металургичния комбинат “Кремиковци”. Такова официално съобщение разпространиха следобед от държавната банка. На третия търг за комбината кандидат-купувачът Георги Манчев каза, че ББР не е приела превод за 39 млн. лв. от руската Росбанк. Заради невнасянето на необходимия задатък по търга до сделка не се стигна. “Труд” се свърза и с изпълнителния директор на Банката за развитие Димитър Димитров. “Не само, че не е имало такъв превод, но и няма механизъм, по който ние да отказваме превеждането на пари по сметки в банката”, категоричен беше Димитров. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4826 |24.01.2011 Грипът превзе и Шумен . 12| 5334 |16.01.2011 М. Найденов: За Бога, братя, гледайте на каква цена купувате! . 0| 4849 |10.01.2011 МЗ ще продължава да купува лекарства за онкоболните . 2| 4966 |08.01.2011 Излъгани купувачи на протест във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads