Реклама / Ads
18| 5031 |25.07.2008 НОВИНИ

Кабинетът да внесе доклад за инфлацията до октомври

.
Кабинетът да внесе в Народното събрание анализ на причините за скока на цените до октомври. Това реши парламентът след близо тричасови разисквания по темата, където се размениха и доста интересни реплики за това кой крив и кой прав за вдигането на цените.
 

Според министър-председателя Сергей Станишев основно външни фактори стоят зад поскъпването стоките и услугите у нас.

Не беше подложено на гласуване искането на опозицията правителството да подготви конкретна програма за регулиране на ценовите равнища. "Във всички европейски страни предвид покачването на световните цени се разработват и прилагат програми за противодействие на цените", каза лидерът на ДСБ Иван Костов.

Високите международни цени през последните три години съвпаднаха с присъединяването на страната към Европейския съюз, каза премиерът Сергей Станишев и допълни: „Това без съмнение оказа допълнително влияние върху инфлационните процеси в страната, тъй като България е държавата в Европейския съюз с най-ниско ценово равнище.”

Акцизите в България бяха увеличени предсрочно, каза на парламентарния контрол депутатът от ОДС Мартин Димитров. По думите на Димитров увеличението на акцизите е увеличило инфлацията у нас. „Част от отговорността за покачването на цените водите вие с вдигането на акцизите”, обърна се той към премиера Сергей Станишев, който е в пленарна зала.
Димитров възропта срещу дългото изказване на Станишев по отношение на социалната политика на правителството и мерките срещу скока на цените. По думите на Димитров при подобни изказвания обикновено няма конкретни предложения и мерки. Според Димитров намаляването на инфлацията може да стане с намаляването на ДДС с 2%. Това ще доведе до спад на цените. „Защо целият излишък не се използва за Сребърния фонд? Защо не се намали осигурителната тежест с 6%? Това ще доведе до по-голяма събираемост и ще изведе сивата икономика на светло”, каза Димитров.
По думите му новият договор с „Газпром” е увеличил цената на природния газ, а оттам се е увеличила и цената на парното.

„Намаляването на ДДС с 2 пункта е типична проинфлационна мярка”, контрира премиерът Станишев.

„За всички е ясно, даже и за кокошките-ударнички, че правителството няма капацитет да предложи антиинфлационни мерки.

Искам да ви подпомогна теоретично с книгата „Икономика за начинаещи”, каза Лидия Шулева, депутат от БНД.

„Госпожо Шулева, ако се съди по това колко старателно и внимателно сте прочели тази книга, това е нивото на вашето икономическо мислене”, отвърна премиерът на Лидия Шулева. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5187 |23.07.2008 ДОКЛАДЪТ НА ЕК . 12| 4799 |23.07.2008 Опозицията внесе вота на недоверие, „Южен поток” предизвика скандал . 6| 4542 |22.07.2008 Македонците се ожалват заради нашия доклад . 7| 4797 |20.07.2008 Говорител на ОЛАФ: Докладът е само един

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads