Реклама / Ads
0| 4047 |22.05.2019 НОВИНИ

Как ще се гласува машинно на 26-и май?

.
Източник: БГНЕС
На 26 май българите ще избират седемнадесет свои представители в Европейския парламент от общо 318 кандидати. Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, като изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК).
 

В 3 хил. секции в цялата страна избирателите ще имат възможност да упражнят правото си на глас машинно и вотът им ще се зачита за реален. Избирателните секции се намират в областни и общински центрове, в по-малки градове, както и в села с над 300 избиратели

 

Машините за гласуване са доставени от фирма "Сиела Норма" АД. Гласуване с машини в чужбина няма да има. Всичките 3 хил. секции, в които може да се гласува машинно, ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, като гласуването ще отнема няколко минути.

След като избирателят се легитимира с документ за самоличност и заяви желание да гласува с машина, получава карта с надпис "Избирател". Картите са с номера 1, 2 и 3, а на следващия по ред избирател, пожелал да гласува машинно, задължително се предоставя карта с различен номер. За да може да осъществи правото си на глас, избирателят трябва да постави картата в отвор в машината, която трябва да е зад параван. Процедурата прилича на теглене на пари от банкомат. След това на екрана се появява бюлетината, която е на две страници. На първата са номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети от 1 до 18, а на втората - останалите, както и опцията "Не подкрепям никого".

 

За да направи своя избор, гласоподавателят трябва да натисне върху квадратчето с номера на партията, коалицията, независимия кандидат или "Не подкрепям никого". Избирателят може да променя избора си чрез докосване на различни от първоначално докоснатите квадратчета. В този случай на екрана остава само изборът съгласно последно докоснатото квадратче. При желание избирателят може да отбележи преференция в кръгчетата от дясната страна на екрана, където са номерата на кандидатите - от 101 до 117. Ако няма отбелязана преференция, гласът не се брои за водача на листата, както на национални избори.

 

Накрая избирателят маркира "Преглед", уверява се, че гласът му е отразен правилно и докосва "Гласуване" и потвърждава избора си. Има и опция "Отмени", след което избирателят повтаря процедурата. При потвърждаване на избора с "Гласуване", машината отпечатва разписка. Избирателят я взема, проверява данните, сгъва я с текста навътре и я пуска в непрозрачна кутия. Картата "Избирател" се връща на комисията.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5866 |21.05.2019 МВР не дава личните карти на Иванчева и Петрова, те не могат да гласуват . 3| 3797 |17.05.2019 ЦИК крие информация от ”Прозрачност без граници” за наетите машини за гласуване . 0| 3588 |16.05.2019 ЦИК представя машините за електронно гласуване . 0| 3517 |15.05.2019 Парламентът ще гласува оставката на Румен Порожанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads