Реклама / Ads
5| 4270 |14.02.2024 НОВИНИ

Как Starlink се внася нелегално в Русия за фронта? Можете дори да създадете акаунт за Джеймс Бонд

.
Контрабанда на сателитни системи
Руски компании пренасят контрабандно сателитни комуникационни системи Starlink в Русия. Журналисти от Руската служба на Радио Свобода установиха , че Starlink в Русия може да бъде закупен на цена от 200 хиляди рубли (около две хиляди долара). Сателитната комуникационна система се озовава в Русия по същия начин, както луксозните автомобили и домакински уреди от марки, които са напуснали Русия. Често посредниците, участващи в такива доставки, са малки предприемачи с опит в мрежовия маркетинг и онлайн търговията.
 

Популярният украински блогър и доброволец Сергей Стерненко публикува информация, че руската армия е започнала все повече да използва сателитни системи Starlink на фронта - въпреки факта, че те не се доставят официално на Русия, още по-малко на военните. Няколко дни по-късно Андрей Юсов, представител на Държавното разузнавателно управление на Украйна, каза същото и отбеляза, че това явление става масово. На 13 февруари украинското разузнаване публикува прихванат разговор между руски военни, в който те обсъждат покупката на системи Starlink и компоненти за тях от арабските страни за 200 хиляди рубли.


Терминали Starlink на руски позиции вече са заснети на видео от украински дронове. Снимки на кутии, за които се твърди, че съдържат разопаковани Starlink, също се публикуват от самите руски военни.


Илон Мъск, който основа и оглавява SpaceX, производителят на Starlink, заяви , че информацията, че терминалите се продават на Русия, е лъжа. SpaceX потвърди, че не прави бизнес с руските власти или руската армия, а сателитните системи Starlink са неактивни както в Русия, така и в ОАЕ и не се доставят в тези страни.


Но журналистите на Радио Свобода разговаряха с представители на две компании, които предлагат услуги за продажба на Starlink на своите уебсайтове. Един от тях обясни, че терминалите пристигат в Русия „напълно готови с акаунт, регистриран в Полша“. Вторият пояснява, че акаунтите се регистрират с произволни европейски имена и фамилии и „леви европейски данни от генератора на данни“, тъй като при създаване на акаунт в системата не се изисква потвърждение под формата на паспорт. Единственото важно нещо е да имате валидна банкова карта от някоя от международните платежни системи.

 

Подробности за това как системите Starlink стигат до Русия бяха разказани от журналиста на Руската служба на Радио Свобода Сергей Добринин .


– Вярно ли е, че редица компании в Русия, които продават Starlink, пишат в рекламите си, че ги продават за нуждите на „ SVO “ (както се нарича войната срещу Украйна в Русия)?


– Да, наистина открихме поне две такива компании. Други компании пишат, че това е подходящо, да речем, за използване на яхти, което е вярно, защото в Русия няма зона на покритие на Starlink, с изключение, може би, на някои гранични региони, да речем Калининградска област. Следователно няма нужда да се използва в Русия, но в окупираните територии на Украйна и в морето, където има покритие, руснаците може да използват Starlink.

 

Разбира се, акаунтът не е създаден за руснак, а за някой случаен човек. Но искам да подчертая, че това е като Netflix, можете да създадете акаунт дори за Джеймс Бонд Сега, като експеримент преди излъчването, отидох на уебсайта на Starlink и регистрирах акаунт на адреса на някакво училище в Полша, използвайки моя чешки номер на мобилен телефон.


Просто трябва да имаш мобилен телефон за регистрация, а не за ползване и мисля, че номерът все пак не трябва да е руски. Трябва да имате работеща карта и това е общо взето.


Starlink в сегашната си настройка трудно може да контролира, кой точно купува терминали и ги използва. Той може само да използва и контролира географията на сигнала, грубо казано.


– Тоест те не се поддържат в Русия, но работят в Украйна, включително в окупираните територии? Вие сте говорили с компании. Какво казват? Откъде в крайна сметка тези Starlink идват физически в Русия, за да стигнат по-далеч в Украйна?


– Това всъщност също е много важен момент. Starlink е просто кутия, няма значение дали е Starlink или пералня. Повечето от тях, както разбираме, идват от Емирствата през Дубай. Това просто се дължи на факта, че вече има създадени канали за доставка на други битови артикули, които Русия не може да купи по друг начин.


На първо място, това са автомобили. Известна е историята, че абсолютно всяка кола, включително и от САЩ, се внася през Дубай и след това често през Каспийско море през Иран до Астрахан и т.н. Там има готови хора, които могат да закупят всичко това и след това да го изпратят в Русия, има изградени логистични вериги. Следователно фактът, че е Емирствата, по-точно Дубай, се дължи просто на факта, че е по-удобен за бизнес. И така, мисля, че е възможно да се транспортира през други страни. Защото проблемът е да изнесете няколко кутии Starlink от Европа, да речем, или Америка в трета страна, но не е трудно да ги изнесете от тази страна.


– Знаем ли нещо за руското законодателство по тази тема? Условно е ясно, че вносът на всички мобилни телефони трябва да бъде одобрен от съответните ведомства в Русия. И тук се оказва, че отделите, които отговарят за комуникациите, не контролират това по никакъв начин и дори не се опитват?


– Ще ви кажа тази дума – „iPhone“. IPhone, разбира се, е сертифициран, но в същото време се внася в Русия чрез „паралелен внос“, което, доколкото разбирам, е съвсем официално разрешено. Руските надзорни органи са наясно, че голяма част от оборудването, което трябва по някакъв начин да бъде контролирано, се внася чрез сив внос и след това се използва.


Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на Главното разузнавателно управление, каза, че Русия официално не купува нищо, защото не е сертифицирано. Но е ясно, че това беше ироничен коментар в известен смисъл. Може да се импортира и използва там, където работи.


Основният въпрос е, къде работи. Защото, например, картата, която Starlink рисува на уебсайта си за покритие в окупираните територии на Украйна, очевидно не съвпада с мястото, където всъщност работи. Има спорове по този въпрос. Защото, естествено, руските военни не съобщават къде точно успяват да приемат сигнала. Но това не е само фронтовата линия и по-специално тези хора, които транспортират Starlink до Русия, ни казаха, че работят, включително на територията на окупираните Донецк и Луганск.


- Там работят ли?


– Да, работят там, както твърдят тези хора. Не можем сами да проверим това. А на картата на покритието, която Starlink чертае в сайта си, пише, че не трябва да работи там. Друг е въпросът къде работят и къде не. Но е ясно, че като цяло, особено близо до фронтовата линия, Starlink не може да разбере дали се използва от руски военен, който лежи в окоп от едната страна, или украински, който лежи в окоп от другата страна на разстояние от няколкостотин метра. Това е просто технически невъзможно.

 

Превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2632 |14.02.2024 Правната комисия прие ветото на Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс . 1| 2629 |14.02.2024 МВР по повод Св. Валентин: Любовта не се купува и не се преживява онлайн . 6| 2673 |14.02.2024 ПП-ДБ ще иска писмен ангажимент за политиките след ротацията . 24| 7861 |14.02.2024 Николай Слатински: Днес съдбата на България виси на косъм, има много по-страшни от Израждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads