Реклама / Ads
5| 2754 |12.07.2023 НОВИНИ

Какво гласи съвместната декларация на страните от Г-7 в подкрепа на Украйна?

.
Източник: личен архив
Страните от Г-7 обявиха днес международна рамка, която проправя пътя за дългосрочни гаранции за сигурността на Украйна, за да засили своята отбрана срещу Русия и да възпре Москва от бъдеща агресия, предаде Ройтерс. Агенцията публикува текста на декларацията:

СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА

 

Ние, лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7), потвърждаваме отново непоколебимия си ангажимент към стратегическата цел за свободна, независима, демократична и суверенна Украйна в рамките на нейните международно признати граници, способна да се защитава сама и да възпира бъдеща агресия.

 

Ние потвърждаваме, че сигурността на Украйна е неразделна част от сигурността на евроатлантическия регион. Считаме, че незаконното и непровокирано нахлуване на Русия в Украйна е заплаха за международния мир и сигурност, грубо нарушение на международното право, включително Устава на ООН, и несъвместимо с нашите интереси в областта на сигурността. Ние ще подкрепяме Украйна докато тя се защитава от руската агресия, докогато е необходимо.

 

Ние сме единни в трайната си подкрепа за Украйна, която се корени в общите ни демократични ценности и интереси, преди всичко уважението към Устава на ООН и принципите на териториалната цялост и суверенитет.

 

Днес започваме преговори с Украйна - чрез двустранни ангажименти и договорености в областта на сигурността, съгласувани с тази многостранна рамка, в съответствие с нашите съответни правни и конституционни изисквания - за официализиране на нашата трайна подкрепа за Украйна, когато тя защитава своя суверенитет и териториалната си цялост, възстановява икономиката си, защитава гражданите си и се стреми към интеграция в евроатлантическата общност. Ние ще насочим нашите екипи да започнат тези дискусии незабавно.

 

Всеки от нас ще работи с Украйна по конкретни, двустранни и дългосрочни ангажименти и договорености в областта на сигурността:

 

а) Осигуряване на устойчиви сили, способни да защитават Украйна сега и за възпиране на руската агресия в бъдеще, чрез продължаване предоставянето на:

 

- помощ в областта на сигурността и модерно военно оборудване в цялата сухопътна, въздушна и морска сфера - с приоритет противовъздушната отбрана, артилерията и далекобойните въоръжения, бронираните машини и други ключови способности, като например бойната авиация, и чрез насърчаване на засилената оперативна съвместимост с евроатлантическите партньори;

- подкрепа за по-нататъшното развитие на отбранителната промишлена база на Украйна;

- обучение и маневри за украинските сили;

- обмен на разузнавателни данни и сътрудничество;

- подкрепа за киберзащита, сигурност и инициативи за устойчивост, включително за справяне с хибридни заплахи;

 

б) Укрепване на икономическата стабилност и устойчивост на Украйна, включително чрез усилия за реконструкция и възстановяване, за да се създадат условия, благоприятстващи насърчаването на икономическия просперитет на Украйна, включително нейната енергийна сигурност;

 

в) Предоставяне на техническа и финансова подкрепа за непосредствените нужди на Украйна, произтичащи от войната с Русия, както и за осигуряване на възможност за Украйна да продължи да изпълнява програмата за ефективни реформи която ще подкрепи доброто управление, необходимо за напредъка на към нейните евроатлантически стремежи.

 

В случай на бъдещо руско въоръжено нападение възнамеряваме незабавно да се консултираме с Украйна, за да определим съответните наши последващи действия и стъпки. Възнамеряваме, съгласно съответните ни правни и конституционни изисквания, да предоставим на Украйна бърза и трайна помощ в областта на сигурността, модерно военно оборудване в цялата сухопътна, морска и въздушна област, както и икономическа помощ, да наложим икономически и други санкции на Русия и да се консултираме с Украйна относно нейните нужди, когато тя упражнява правото си на самозащита, залегнало в член 51 от Устава на ООН. За тази цел ще работим с Украйна по засилен пакет от ангажименти в областта на сигурността и в случай на бъдеща агресия, за да може Украйна да защити своята територия и суверенитет.

 

В допълнение към горепосочените елементи, ние продължаваме да бъдем ангажирани да подкрепяме Украйна, като държим отговорна Русия.

 

Това включва работа за гарантиране на:

 

Не трябва да има безнаказаност за военни престъпления и други зверства. Във връзка с това потвърждаваме отново ангажимента си да държим онези, които са отговорни за това, в съответствие с международното право, включително чрез подкрепа усилията на международните механизми като Международния наказателен съд (МНС).

 

Потвърждаваме отново, че в съответствие със съответните ни правни системи, суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат временно блокирани докато Русия не плати за щетите, които е причинила на Украйна. Признаваме необходимостта от създаването на международен механизъм за възстановяване на щети, загуби или наранявания, причинени от руската агресия, и изразяваме готовността си да проучим възможностите за разработване на подходящи механизми.

От своя страна Украйна се ангажира да:

 

Допринася в положителен аспект за сигурността на партньорите и да укрепва мерки за прозрачност и отчетност по отношение на партньорската помощ;

 

а) Продължава изпълнението на мерките в областта на правоприлагането, съдебната система, мерките срещу корупцията, корпоративното управление, икономиката, сигурността и държавното управление, които подчертават нейната ангажираност към демокрацията, върховенството на закона, зачитането на човешките права и медийните свободи и поставянето на икономиката на страната на пътя на устойчивото развитие;

 

б) Ускорява реформите и модернизацията в областта на отбраната, включително чрез засилване на демократичния граждански контрол върху армията и подобряване на ефикасността и прозрачността във всички отбранителни институции и промишленост на Украйна.

 

ЕС и неговите страни членки са готови да допринесат за тези усилия и бързо ще обмислят условията за такъв принос.

 

Тези усилия ще продължат докато Украйна се стреми към бъдещо членство в евро-атлантическата общност.

 

Други държави, които желаят да допринесат за тези усилия, за да се гарантира свободна, силна, независима и суверенна Украйна, може да се присъединят към тази съвместна декларация по всяко време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2576 |12.07.2023 Военен хеликоптер кръжи над Смолян. Какво се случва? . 2| 2465 |12.07.2023 37% от българите не знаят какво представлява изкуствения интелект, други 37% се страхуват от него . 22| 2809 |11.07.2023 Съюзниците в НАТО се съгласиха Украйна да прескочи Плана за действие преди да бъде приета . 2| 2550 |11.07.2023 Иван Анчев: Няма да се допусне Русия да се изявява като лошото момче в квартала, което може да прави каквото пожелае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads