Реклама / Ads
33| 5159 |30.09.2022 НОВИНИ

Какво празнуват на Червения площад в Москва? Смъртта и хегемонията?

.
Пред очите ни се разгръща немислим за 21 век сюжет - самозван хегемон присвоява територията на чужда държава, след като е нахлул няколко месеца по-рано. Жертвите вече са милиони - такива загинали на фронта и други - принудени да оставят дом и близки, за да търсят спасение на чужда земя. Украйна се превърна в земя на ужас и война, а на Червения площад празнуват. Какво?
 

Тази седмица конфликтът между Киев и Москва достигна нов етап, след като в четири контролирани от руските войски региона - Запорожие, Херсон, ЛНР и ДНР, армията на Кремъл обяви провеждането на организиран за дни референдум за присъединяване към Руската федерация. Още преди да е приключил, международната общност (и Украйна) обяви, че няма да признае резултатите от народните “допитвания”, за които от самото начало се спекулираше, че ще са в подкрепа на евентуална анексия. 

 

Тези референдуми се случиха на фона на обявена в Русия частична военна мобилизация - уж признание, че “специалната военна операция” на Москва не е точно това, което говорят по държавната телевизия, а онова, което е - война. Само че в Кремъл продължават да отричат, че става дума за нещо подобно. И докато повиквателни за фронта валят до 300 хиляди души, още десетки хиляди се опитаха да избягат от родната си Русия, защото войната почука на вратата им. Според твърденията скрита точка в президентския указ за мобилизацията позволява мобилизация на 1 милион души, сред които и такива, които не отговарят на условията за наборна служба - включително възрастни, болни и студенти. 

 

Вчера Русия официално обяви, че признава резултатите от референдумите и по волята на народа в ЛНР, ДНР, Запорожка и Херсонска области, ще анексира тези територии. Напук на международното право, но заради “правото на тези народи да се самоопределят”, каза днес Владимир Путин. И официално подписа указа за превръщането на украинските граждани на тези четири региона в руснаци. Защото били такива. И щели да останат такива. И всеки опит на Киев да си върне земите щял да се третира като акт на агресия, отговорът на който според доктрината на Русия ще включва целия арсенал, включително и ядрени оръжия. 

 

На този фон на Червения площад в момента празнуват. Не знам какво. Може би и те не знаят точно. Защото зад всички тези факти, изброени по-горе, стои кръвта на два народа, страха на милиони и редица кризи, с които цял свят се опитва да се справи. 

 

Въпреки всичко тълпи от хора се събират в сърцето на Москва, носят руски знамена, а някои дори символа на инвазията на Кремъл - Z.

 

На сцената излезе и самия Путин, а заедно с него още лица от политическия елит на Кремъл. Всички изпяха националния химн с някакъв порив на гордост. От какво? Концертът беше предаван на живо по държавната телевизия.

 

"Русия не само отваря вратата за нашите братя и сестри, но също така отваря сърцето си за тях. Добре дошли у дома“, каза Путин, използвайки кратка реч, за да повтори предишни твърдения, направени от него, за да оправдае инвазията в Украйна. 

 

Гледам и недоумявам - как и защо целият свят се превърна в заложник на един мъж с костюм, огромно его и мания за величие. И как и защо у нас продължава да има хора, които смятат това за нормално?

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2848 |30.09.2022 Към края на октомври ще е ясно какво казва черната кутия на разбилия се Су-25 . 6| 5383 |30.09.2022 Какво показва надпреварата на Путин с Хитлер по резултати на референдуми в окупирани територии? . 3| 2855 |29.09.2022 Министър Шишков: Няма проекти за магистралите – и да имаме средства, няма какво да строим . 2| 2965 |29.09.2022 Какво ще се случи с околната среда, след течовете по “Северен поток?”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads