Реклама / Ads
0| 3898 |14.05.2019 НОВИНИ

Калоян Паргов: ЕК спря проекта на СО за финансиране на строежа на завод за горене на RDF

.
Калоян Паргов
Причината е сбъркана пътека, по която са кандидатствали, а това показва крайната некомпетентност на управляващите в София, категоричен е лидерът на БСП - София.
 

Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на RDF. Това съобщи лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в сутрешния блок на БСТВ.

 

"Този завод щеше, уж, да е поредната брошка на ревера на управляващите в София, а се случи точно обратното - Европейската комисия им удари звучен шамар, заяви той. - Проектът, с който кандидатстваха за финансиране за изграждането на този завод, планиран от тях да бъде вдигнат на територията на ТЕЦ "София", е спрян. Причаната е объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането. А това показва крайна некомпетентност от страна на администрацията в Столична община и абсолютно неумение да бъде свършена работата така, че да бъде осигурено финансиране".

 

Калоян Паргов смята, че почти сигурно възможността за осигуряване на финансиране за изграждане на завода за изгаряне на RDF е изгубена. Спирането на проекта означава, че цялата процедура трябва да започне съвсем от начало. Проблемът е, че през следващата година приключва настоящият програмен период, в който е налична въпросната Оперативна програма околна среда (ОПОС) и по която България може да кандидатства за финансиране на подобен проект. Тоест, дори и да бъде започнато от начало кандидатстването за финансиране, то едва ли ще бъде завършено, защото няма достатъчно време за това.

 

"Започне ли новият програмен период, проектът по програма от стария ще увисне и средства за изграждане на завода няма да бъдат осигурени, коментира Калоян Паргов. - И тук идва ред на един напълно логичен въпрос - кой носи отговорност за този провал? На първо място, разбира се, е кметът Йорданка Фандъкова и подопечната й администрация, начело със заместника й Йоана Христова. Никой няма право да си играе с парите и с тревогите на софиянци! Въпросът за изграждането на този завод на територията на ТЕЦ "София" предизвика бурни реакции, както в пленарна зала на СОС, така и в града със серия протести. Управляващите тогава смело обещахава, че София щяла да заприлича на Виена, защото и в австрийската столица заводът за изгаряне на отпадъци бил изграден в центъра. Обаче ние искаме да приличаме на Виена по стандарта и качеството на живот на гражданите, а не по мястото на завода за изгаряне на боклука".

 

Както е известно, изграждането на завода за изгаряне на остатъчния отпадък, преработен в RDF гориво, е третият, завършващ етап от интегрирания проект за завода за боклук, който се намира край село Яна. Инсталацията щеше да струва на София 157 милиона евро. От тях 67 милиона трябваше да бъдат осигурени от Столична община. Тя планираше да изтегли заем, който да бъде изплащан от изправеното пред фалит общинското дружество "Топлофикация - София". Това решение предизвика бурни реакции от различни страни. Общинските съветници от БСП, заедно с колегите си от "Група 5", част от Реформаторски блок в лицето на Марта Георгиева от ДСБ и Иво Божков от Демократична България и Воислав Тодоров от Нормална държава поискаха да бъде проведен местен референдум с три въпроса, свързани с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на ТЕЦ "София". Първият от тях беше - Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци? Вторият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. “История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ "София"? И третият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биолгично третиране на отпадъци, в местността "Садината" до село Яна.

 

Искането на 15-те общински съветници за провеждане на местен референдум не беше допуснато от управляващите в Столична община с аргументите, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отказ, съветниците подадоха жалба до Административния съд. А на първото заседание, на което беше даден ход на делото, стана ясно, че докладите на датския консултант "Рамбол", въз основа на които е избрана технологията "скарно изгаряне на RDF", са засекретени от общинската администрация. Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова, която е адвокат, поиска разсекретяването им, тъй като се решава въпрос, който е на стойност над 157 млн. евро и има пряко значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред. Делото беше отложено за 7-и юни 2019 г.





 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7060 |11.05.2019 Протестиращи: Националната стратегия за детето уж е спряна, ама не е . 8| 4137 |09.05.2019 Калоян Паргов: 9 май 1945 г. отвори нова страница в развитието на Европа . 1| 4633 |09.05.2019 Прогноза за бури и гръмотевици спря авиацията на парада на Червения площад . 5| 4291 |30.04.2019 Калоян Паргов: Фандъкова носи отговорност за пейките за 10 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads