Реклама / Ads
4| 5820 |18.04.2013 НОВИНИ

Кънчо Филипов: Трябва политическа воля, а не потупване по рамото

.
Кънчо Филипов, председател на партия ЛИДЕР
ЛИДЕР споделят загрижеността, която министъра на икономиката Асен Василев показва за българските производители. Идеята за ден на българските стоки и подписване на договори за преференциален достъп в големите търговски вериги е добра, но това са кампанийни и хаотични стъпки, а не държавническа политика.
 

Това каза Кънчо Филипов, председател на ЛИДЕР и водач на листа за гр. Стара Загора.

„Това са мерки от типа потупване по рамото, а не демонстрация на сериозна политическа воля”, категоричен е той. Според него българските производители имат нужда не от кампанийна загриженост, а от национална управленска стратегия за развитие на сектора. Подобна стратегия следва да бъде част от националната икономическа доктрина, базирана на широк политически консенсус, за чието приемане ЛИДЕР ще настоява в следващото Народно събрание.

Идеята на водача на ЛИДЕР за Стара Загора е в основата на тази управленска стратегия да залегне икономическия патриотизъм.

„Две са основните стъпки в тази насока. Първата е създаване на благоприятна бизнес среда, чрез която българските производители да създават конкурентен продукт и веригите да имат икономически интерес да партнират с тях”, каза той и добави конкретни предложения на ЛИДЕР.

Кънчо Филипов смята, че трябва да се премахне настоящия данък върху дивидентите към местни физически и  чуждестранни лица от ЕС. Всеки работодател, разкрил ново работно място, да бъде освободен от внасяне на социални осигуровки за 3-годишен период за новоназначения служител, а осигуровките да се поемат от държавата. Интересна идея на ЛИДЕР е всяка нова инвестиция, която ще доводе до разкриване на нови работни места за срок от поне 5 години, да се освобождава от данък печалба за 3 години.

Други мерки за подобряване на бизнес климата са отмяна на акциза върху горивата за земеделските производители, възстановяване на изкупвателните пунктове и коопериране на производителите, данъчни облекчения и изравняване на европейските плащания за единица площ на българските и европейските земеделски производители.

Относно субсидирането на селскостопанските производители да бъде не на база обработваеми площи и брой отглеждани животни, а на база количество и качество на произвежданата продукция. Производството на екологична селскостопанска продукция трябва да бъде стимулирано.

Втората насока, по която трябва да се работи, според председателя на партия ЛИДЕР, е свързана с поемане на ангажимент от страна на държавата за гарантиране защита на националните интересите в рамките на общоевропейските политики и пазари. Тя е свързана с идея на партията за икономизация на българската външна политика.

„Според нас приоритетната задача на българската дипломация трябва да бъде лобизма за българската икономика, търсенето на инвестиции и развиване на търговски взаимоотношения. Като не става въпрос за краткосрочни търговски възможности, а цялостната външнополитическа доктрина”, заяви Филипов.

Една от конкретни мерки в тази посока е гарантирана квота от 5% за българска продукция в европейските вериги във всички магазини на територията на ЕС. Крайните продукти, предназначени за износ, да бъдат субсидирани, като се определят водещи сектори. Изключително важно е да има и гъвкава финансова политика, свързана с намаляването на експортни такси при износ на суровини.

В тази връзка партия ЛИДЕР провежда поредица от срещи с български производители, за да се чуе думата на реалния сектор относно пътищата за съживяване на българското производство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5980 |15.04.2013 Коритаров: Оставка за подслушването трябва да подаде Калин Георгиев . 6| 7254 |06.04.2013 Любо Нейков ще замести Борисов, когато трябва . 13| 5498 |26.03.2013 ЛИДЕР-НИЕ: Енергетиката трябва да служи на българската икономика и на гражданите . 26| 5077 |25.03.2013 Камата: В политиката е като във футбола - трябва млада кръв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads