Реклама / Ads
26| 10021 |09.04.2011 НОВИНИ

Кандидат-президентът на БСП – достоен, компетентен, със самочувствие на победител

.
В проект за решение на Националния съвет на левицата, което се обсъжда в събота и ще бъде прието до края на деня от пленума на партията, е записано, че социалистите ще се стремят да издигнат кандидат от БСП или ще подкрепят такъв, който се идентифицира с левицата “или поне би се приел добре от левите избиратели”.
 

Като юридическа форма той трябва да бъде издигнат или в коалиция, в която участва партията или от инициативен комитет с “емблематични членове и симпатизанти” на формацията.

В документа, изготвен от Изпълнителното бюро е записано, че “поради динамичната обстановка и липсата на яснота не може да се даде предпочитание на един от вариантите”. Според критериите на социалистите бъдещия кандидат трябва да бъде “популярен в средите и институциите на Европейския съюз”.

В проекта за решение на Националния съвет е записано още, че бъдещия кандидат за държавен глава трябва да “излъчва самочувствие на победител и да отговаря с достойнство на нападките на опонентите си”. От БСП смятат също, че наследникът на Първанов трябва да продължи неговото дело, постигнато за два мандата в институцията. Той трябва да бъде и “основен носител на посланието за нова политика и премахване на язвите на прехода – бедността, несправедливостта, престъпността и корупцията”. Той трябва също “да внасят дух на спокойствие, разбирателство и зачитане на различните мнения в обществения живот”.

Кандидатът за президент трябва също да “олицетворяват предстоящата загуба на днешните управляващи, да притежава висок професионализъм и компетентност при изпълнение на функциите си”.

Според БСП наследникът на Първанов трябва да “бъде защита на толерантността и мирното съжителство на всички етнически, религиозни и други общности, които са органична част от днешната българска нация”.

Левицата е планирала и две социологически проучвания – през месеците май и юли. С тях ще видят тенденциите и вариращата подкрепа за евентуални имена месеци преди вота, което пък щяло да повлияе на окончателния избор на име.

В партийните документи е записано също, че кандидат-президентската двойка ще бъде одобрена окончателно през месец юли на заседание на конгреса на левицата. Този невинен ход обаче практически снема отговорността от евентуална загуба от лидера на партията Сергей Станишев.

По време на съботния пленум за пореден път така и не стана ясно какво е отношението на левицата към проекта на държавния глава Георги Първанов – АБВ.

“Нашето отношение към проекта АБВ ще се развива в зависимост от това в каква посока тръгне”, обясни Станишев. „Ако АБВ се разрива като политическа партия, това поставя нещата на друга основа”, каза още той и подчерта, че отношението към президента Георги Първанов от страна на БСП винаги е било изключително отговорно и подкрепящо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5170 |09.04.2011 Соломон Паси: Царят няма да се кандидатира за президент . 16| 5467 |09.04.2011 Ст. Константинов: Майсторството да лъжеш е стигнало тавана в лечебните заведения . 2| 5193 |09.04.2011 Стоян Петров-Килъра остава в ареста . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads