Реклама / Ads
19| 6540 |28.06.2020 НОВИНИ

Кантарджиев: При разговор вероятността да се заразим е малка, опасно е да се вика и пее

.
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: БГНЕС
Когато водим нормален и спокоен разговор, вероятността да се заразим с коронавирус е много малка, защото безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или просто го няма.
 

Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.


„Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо, много емоционален е или пее. Тогава, даже при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази. Затова викането, събирането на хора, протестите, например, са много хубаво нещо, но да минават малко по-цивилизовано. По-тихичко и с дистанция”, каза още той.


По думите му през следващите дни може да очакваме броят на заразените у нас да се повиши. „Може да минем границата от 160 болни на ден", заяви Кантарджиев.


Запитан дали се очаква ново затягане на мерките, той отговори:„ У нас в момента развитието на епидемичната ситуация е такова, че не налага кой знае какви мерки, но налага необходимостта от контрол на мерките, които трябва да се спазват".


„Ще се осигури по-строг контрол в заведенията. Разумните хора няма да ходят на нощни барове и да се срещат на закрито. Цяла нощ могат да танцуват на открито и да слушат музика. Поведението на запалянковците по мачовете е рисково, защото там се вика и пее", допълни той.


„Слънцето не ликвидира вируса, но рязко намалява неговата циркулация. То ще намали до минимум тази циркулация. Трябваше да внимаваме още две седмици и да не правим сватби и религиозни срещи, където се събират много хора", коментира още професорът.


„За съжаление и в други държави, особено на Балканите, има повишаване на случаите на заразени с COVID-19. Анализът, който си направих показва, че това се дължи не толкова на разхлабване на мерките, колкото на това, че си помислихме, че хората вече знаят точно какво да правят и няма да се юрнат да се събират. За съжаление емоцията взе превес в последните две седмици”, коментира проф. Тодор Кантарджиев и допълни: „Надявам се, че хората ще разберат, че трябва да избягват да се събират на закрито, както и да носят маски”.


Той отново припомни да се спазват основните три мерки - дистанция, дисциплина и дезинфекция. "Всички хора, които са с прояви на пневмония, трябва да бъдат изследвани за коронавирус. Второ, медицинският персонал при първи симптоми веднага трябва да бъдат изолирани и изследвани. Трето, случаите при колективи. Първите трябва да се отделят и карантинират", каза Кантарджиев.


Два пъти ще се увеличи заплащането за лечението на ковид инфекцията. „Пътеката. Ние сме пътечкова медицина, но като са повече парите, просто ще се доближат до разходите на болниците, което е много важно. Второ, още преди три месеца Министерството постави въпроса болниците да имат готовност, обаче когато случаите започнаха да намаляват в нашата страна и всички се зарадвахме, че всичко отминава, когато навременните мерки дадоха своя плод, голяма част от болниците започнаха да оттеглят своите желания и готовност. За съжаление и голяма част от частните болници“, посочи професорът.


По думите му, трябва да има равнопоставеност между частни и държавни болници, както между частни и държавни лаборатории.


"Частните болници трябва да влязат в системата за потушаване на епидемията. Не е толкова страшна, не са много умрелите, не са много и болните все още в нашата страна. Трябва всички да имат готовност. Като си лекар, си лекар за всичко", заяви проф. Кантарджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5028 |21.06.2020 Проф. Кантарджиев: Надценил съм самосъзнанието на хората. Тенденциите са смущаващи . 25| 5354 |15.06.2020 Тодор Кантарджиев: Хората без симптоми трудно заразяват. Само 1% са се срещали с COVID-19 . 22| 6690 |11.06.2020 Корнелия Нинова: Няма общ разговор между мен, Златев и Божков . 12| 5482 |10.06.2020 Проф. Кантарджиев: Вероятно извънредната епидемична обстановка ще продължи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads