Реклама / Ads
9| 5777 |08.03.2011 НОВИНИ

Каракачанов: ЕРП-тата налагат цените, а ДКЕВР обслужва монополите

.
Красимир Каракачанов
Монополите у нас са се разпасали, защото българските правителства – и това, и предишното, им създават условия за подобно разпасване. Те налагат цени, които на тях са удобни, разиграват един театър, а държавните регулиращи органи, които би трябвало да защитават интересите на гражданите, обслужват монополите“,
 

Това заяви пред bTV председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му приватизацията на ЕРП-тата е „една от най-крупните далавери на прехода“. Според него печалбата им се източва чрез консултантски договори, а в държавата не влиза нито стотинка.

„Ние не говорим за национализация, но просто когато една от страните не си изпълнява задълженията по договора, той трябва да бъде развален“, категоричен е председателят на ВМРО.

Според Каракачанов исканията на ЕРП-тата за вдигане на цената на тока са неоснователни. „Мрежата не се поддържа от тях, което води до аварии. Кражбите на кабели по вина на българските потребители ли са? Сега те искат да изградят мрежата с парите на гражданите, след което да ги накарат да плащат за същата тази мрежа. Така е било по време на турското робство – селяните работят ангария и строят пътища, след което си плащат, за да минават по тези пътища. Само че това е било през 18-ти и 19-ти век“, заяви той.

По повод твърденията на електроразпределителните дружества, че увеличението на цените се налага заради инфлацията, Каракачанов каза, че те са „пълна глупост“.

„50 % от тока в България се произвежда от АЕЦ Козлодуй. Тя работи с ядрено гориво от Русия, а там цената не се е променила. 30% се произвежда от ТЕЦ-овете – всички те, с изключение на ТЕЦ Варна, работят с български въглища. Миналата година падна цената на българските въглища. ТЕЦ Варна работи с въглища от Украйна, там промяна в цената няма. Остават едни 20%, от които екоенергията е само 8-9%, останалото се произвежда от ВЕЦ-ове“, обясни лидерът на ВМРО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4631 |14.02.2011 Митове за инвестициите си съчиняват ЕРП-тата . 9| 5651 |03.02.2011 Кр. Каракачанов: България стана Занзибар заради монополисти . 3| 5150 |21.01.2011 ДКЕВР: Такса „водомер” не е актуална за ''Софийска вода'' . 7| 5135 |09.01.2011 Каракачанов: Има сблъсък между институциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads