Реклама / Ads
12| 5490 |08.07.2014 НОВИНИ

Каролев за бюджета: Падат гащите, ако отпуснеш колана

.
Владимир Каролев
Държавата е като семейния бюджет – ако отпуснеш колана, рано или късно ти падат гащитe, каза по БТВ икономистът Владимир Каролев.
 
 

Финансовият анализатор Кольо Парамов, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолев и Каролев се обединиха околотезата, че стабилността в системата на здравеопазването е ключова за бюджетната стабилност на държавата: От 2001 г. бюджетът на НЗОК е утроен, но здравеопазването не е станало три пъти по-добро. Колкото и бюджет да се даде, ще се похарчи. В сектора са необходими структурни реформи, а не само пари, обясни Каролев.

 

Никой не потърси онези 1,5 млрд. лв., извадени от НЗОК по времето на Симеон Дянков, а прокуратурата, както видяхме, влиза в банки, например, добави Манолов.

 

Проблемът е във фундаментално сгрешената доходна политика, която се изразява в големите разлики в заплащането на лекарите у нас и в съседни държави на Балканите, смята Парамов.

 

Крайно време е да стане ясно, че държавният бюджет е като семейния - има ли приходи, отиват за социалните системи, ако няма, се съкращават тези разходи. Актуализация не е необходима. В бюджета няма дупка от 10 млрд. лв. – ГЕРБ и Реформаторския блок събират всякакви дефицити, от фалиралите НЕК и БЕХ, например,  коментира, Каролев.

 

Парамов и Манолев отчетоха, че необходимостта от актуализация е била заложена още преди 9 месеца, когато бил готвен бюджетът и се завишили с над 500 млн. приходите от ДДС. Около 1,600 млрд. лв. се очаква да бъде дефицитът по това перо до края на годината, каза Парамов.

 

Имаше предупреждения, че той няма да издържи, каза Манолов.

 

Служебното правителство, което ще бъде сформирано до провеждането на предсрочните избори, ще има възможност както да разкрие какво е истинското финансово състояние на държавата, така и да направи структурни реформи, с които кабинетът „Орешарски” не се е справил, смятат тримата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5251 |30.06.2014 Падат цените на мобилния интернет в ЕС с над 50% от утре . 8| 5181 |30.06.2014 Каролев: Да има солидни глоби за всяване на паника в банковата система . 11| 6761 |28.06.2014 Каролев: Лъжа е, че България е пред фалит . 39| 11077 |27.06.2014 Каролев пред Фрог: Фискалната стабилност е факт, доказават го 1.498 млрд. облигации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads