Реклама / Ads
0| 17268 |06.06.2022 НОВИНИ

Керемедчиев: Руски топ специалисти идват у нас, но ние ги гоним

.
Милен Керемедчиев
Руски топ специалисти напускат родината си след началото на войната. Много от тях идват в България, но институциите им бавят работните визи, затова се налага да си тръгват и да се устройват в съседните ни държави. Седем световни компании са писали до премиера Кирил Петков по този проблем.
 

 Това обясни  по НТВ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. 

 

„Много международни компании, в сферата на информационните технологии, хранителната промишленост, огромни инвестиционни фондове с милиарди инвестиции по света, затвориха офисите си в Русия и спешно преместват топ специалистите си в други държави. Това са руски граждани и семействата им. Тук говорим за икономически мигранти. Те са много добре финансово, могат да живеят където си поискат”, обясни Керемедчиев.

 

„Много скоро ще им бъде забранено да напускат Русия, тъй като това е невиждано за последните 70 години изтичане на мозъци. Дори вече има специалности, за които е забранено да излизат от Русия”, каза дипломатът.

 

„Някои са успели да излязат по-рано със семействата си. Хиляди намират своето място в България. Проблемът е с изключително тромавата и закостеняла процедура по техния престой. Те идват у нас с временни визи за 90 дни. Подават веднага документи за разрешение за работа и пребиваване в страната. Агенцията по заетостта, поради големия брой молби, блокира. Преди издаваше разрешение за работа за 2 седмици, сега – за 2 месеца”, обясни Керемедчиев.

 

Тогава идвал и големият проблем. „След като чакат 2-3 месеца за разрешително за работа и престой, подават молби към Агенцията за миграция за удължаване на престоя, за да си дочакат документите. Масово получават откази. Основанието е, че няма основание да се даде такова разрешение”, обясни Керемедчиев.

 

„Успяхме не само да прогоним украинските бежанци, които можеха да бъдат интегрирани много добре, ние в момента гоним топ специалисти, които иначе никога не биха дошли в България, защото те са международно поставени. Не им даваме разрешение за работа. Вече десетки, стотици, напускат България и отиват в Сърбия, Турция, там където могат да получат своето пребиваване”, заяви дипломатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3981 |05.06.2022 България отказа въздушен коридор за руски самолет със Сергей Лавров на борда . 0| 3170 |05.06.2022 Васил Велев: България продължава да потребява руски газ, но чрез посредници . 0| 7039 |04.06.2022 The Sun: Яростни руски генерали са в състояние да елиминират Путин, представяйки смъртта му като сърдечен удар . 0| 12914 |04.06.2022 Руски ”алигатор” изпепели украинска военна техника /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads