Реклама / Ads
1| 2711 |09.04.2023 НОВИНИ

Киев си върна 31 деца след депортиране в Русия

.
Източник: личен архив
Киев си върна 31 украински деца след предполагаемото им депортиране в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление пред журналисти на основателя на хуманитарната организация ”Спасете Украйна” Микола Кулеба.
 

Децата са били събрани тази седмица със семействата си в Украйна след дълга операция за връщането им от Русия, където са били отведени от окупирани от руските сили във войната украински територии.

 

По оценки на Киев близо 19 500 украински деца са били отведени в Русия, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари миналата година. Украйна осъжда това като незаконно депортиране.

 

Москва, която контролира части от източната и южната част на Украйна, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били транспортирани заради собствената им сигурност.

 

"Сега петата спасителна мисия е към своя край. Тя беше специална заради броя на децата, които успяхме да върнем, а също и заради сложността й", казва Кулеба.

 

Организацията "Спасете Украйна" е помогнала на украинските роднини на деца, които са били отведени в Русия, с логистиката, транспорта и планирането, необходими за предприемане на дългото пътуване, за да върнат обратно и да приберат своите деца.

Една баба, която е трябвало да се събере с двама от своите внуци, е починала внезапно по време на пътуването и децата трябвало да останат в Русия, казва Кулеба.

 

Според Кулеба, който е бивш украински комисар за защита правата на децата, всички върнати в Украйна от организацията "Спасете Украйна" деца са заявили, че никой в Русия не се е опитал да открие техните родители в Украйна.

 

"Имаше деца, които са сменяли местонахождението си пет пъти за пет месеца. Някои деца казват, че са живели с плъхове и хлебарки", посочва той.

 

Децата са били отведени в т. нар. от руските власти "места за престой в летни лагери" от окупираните части на Харковска и Херсонска област в Украйна, казва Кулеба.

 

Руското външно министерство още не е отговорило на искането за коментар на Ройтерс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2830 |09.04.2023 Пета мисия за връщане на украински деца от Русия . 18| 4582 |08.04.2023 Проф. Калин Янакиев: Народът не иска правителство непременно . 0| 2876 |06.04.2023 ВАС върна делото срещу забраната за фойерверки на открито в София . 6| 3434 |06.04.2023 Социален психолог: Ако ПП откажат коалиция с Борисов, ще го превърнат в добрия човек, който протяга ръка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads