Реклама / Ads
25| 12411 |24.07.2010 НОВИНИ

Килърите – хора на Сретен Йосич и Бай Миле

.
Групата на “Килърите” са организирали и изпълнили покушението срещу Юрии Галев.Те са близки до сръбския мафиот Йосич и убития сикаджия бай Миле. За да посегнеш на него трябва да имаш много силен характер, обясни по време на брифинг в МВР, свързан с последната операция премиерът Бойко Борисов.
 

Заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов, главния секретар на МВР Калин Георгиев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и зам-главния прокурор Бойко Найденов, министър-председателя разкри подробности за действието на зловещата група за мокри поръчки.
Според разкритията на службите Янко Попов - Туци е поръчител на убийството на Юри Галев. Той е бил близък с покойния бос на СИК Бай Миле.

Петър Стоянов-Сумиста е бил организатор на мокрите поръчки, като е действал заедно с Васил Костов, известен като Васко Кеца. МВР разкри и любопитна подробност за Сумиста – той е бил кум на сръбския мафиот Сретен Йосич. Но все още не е ясно кой е препоръчал Сумиста за парламентарен сътрудник в образователната комисия в НС.
Преди години пък аверът му Кеца е бил охрана на бай Миле и имал връзка с убийството на Румен Рачев в Шумен.
Методи Иванов бил "ковчежник" на оръжията на групата. Мъжът бил с пробация за незаконно притежавани оръжия. Този факт раздразни премиера и той коментира възмутено: "Кой съдия има моралната воля да постанови пробация за човек, притежаващ нелегално карабини и 4500 патрона? Кой съдия си легна спокойно вечерта, като реши, че този човек трябва да отиде на пробация?", попита още Борисов. Задочно той се обърна към шефа на ВКС Лазар Груев, наричайки го приятел, от чиято уста очаква да чуе: "Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ни вече лежат тези трупове", иронично каза Борисов, а после запита журналистите: “Знаете ли колко много са 4500 патрона, ще стреляте 2 часа и няма да ги изхабите”. Според него толкова било въоръжението на СДВР.

Георги Петков-Дачи пък бил стрелецът в бандата. Той натискал спусъка. Според разследването Галев е трябвало да бъде убит на 13 юни, на рождения ден на сина му. Екзикуцията е трябвало да стане в ранните часове, но всичко се разминало защото от заведението, в което празнували, Галев продължил в близък бар и така провалил плановете на килърите.
На 26-27 май пък групата е разигравала как точно ще се проведе ликвидирането на Галев, разкриха още на брифинга. Минстър Цветанов съобщи, че сред “Килърите” е действал и полицай от Червен бряг, който е подпомагал лихварската дейност на Васко Кеца.

Според разследващите на този етап мотивът за убийството е личен конфликт между Галев и Янко Попов.

В хода на операцията са били арестувани 20 лица, но 15 са разпитани като свидетели и освободени, а в ареста са останали само Сумиста, Туци, Дачи, Методи Иванов и Кеца.
Премиерът Борисов коментира, че резултатите от операцията са дошли по-бавно, защото е трябвало да се съберат достатъчно годни доказателства за пред съда. От МВР обаче очакват още доста убийства ще излязат в хода на разследването, а също и доста подготовки за екзекуции.

Коментирайки честите критики за силови арести от МВР при акциите, вътрешният министър каза, че заедно със спецполицаите е имало и медицински екип и психолог. Удовлетворен съм от това, което правят колегите, изтъкна Цветан Цветанов.

Премиерът Борисъв пък похвали МВР за работата и каза, че няма да има съкращения в министерството, защото хората работят и вършат много добра работа. Той е категоричен, че МВР се нуждае от обществена подкрепа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5925 |24.07.2010 "Килърите" са убийците на Галев . 39| 12668 |23.07.2010 Човек до властта сред "Килърите" . 4| 6482 |03.06.2010 Сретан Йосич за 15 години зад решетките . 2| 5065 |08.05.2010 Проверяват бизнес връзката Йосич-Ковачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads