Реклама / Ads
0| 3178 |15.04.2023 НОВИНИ

Китай успешно тества противоракетна система

.
• Китай успешно тества противоракетна система Източник: БГНЕС
Китай заяви, че е провел успешен тест система с наземно базиране за прихващане на ракети по средата на полета им, което е очевиден знак за напредък в способността му да сваля оръжия, идващи от космоса, съобщи Асошиейтед прес.
 

Министерството на отбраната заяви, че операцията е била извършена късно снощи на китайска територия и тестът е постигнал "желаната цел".

 

Изпитанието е имало "отбранителен характер и не е било насочено срещу която и да е държава", добави министерството, без да дава други подробности, като например дали действително е бил поразен обект, колко прехващачи са били изстреляни и къде са се приземили.

 

Такива системи, които се състоят от наземно базирани ракети-прехващачи и огромен набор от радари и системи за управление на огъня, имат за цел да свалят балистични ракети, включително междуконтинентални ракети, носещи ядрени или други бойни глави, във втората фаза на полета им.

 

Подобни системи са изключително сложни и скъпи за изграждане, тестване и поддръжка, а възможностите на Китай в тази област не са добре известни.

 

Подобни прехващачи могат да се използват и като антисателитни оръжия и Китай предизвика сериозни критики, когато в началото на 2007 г. използва такава ракета, за да унищожи свой неработещ метеорологичен сателит.

 

Китай не съобщи за операцията, а експлозията остави огромно поле от отломки, което продължава да застрашава обекти в орбита, включително собствената китайска космическа станция "Тянгун".

 

Управляваната от китайската армия космическа програма и усилията за разработване на ракети са тясно свързани и се смята, че Китай е използвал центрове за изстрелване на сателити за провеждане на ракетни тестове. Пекин вече разполага с един от най-големите арсенали от всички видове ракети в света и се смята, че бързо го разширява.

 

В доклад на Пентагона, публикуван миналата година, се казва, че в момента Китай разполага с около 400 ядрени бойни глави, а до 2035 г. броят им може да нарасне до 1500.

 

Аналогични системи е основен компонент на противоракетната отбрана на американската армия, която я подложи на допълнителни изпитания в отговор на зачестилите ракетни опити на Северна Корея. Използваната от САЩ система обаче не може да спре масиран удар от страни като Китай или Русия, отбелязва АП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2888 |14.04.2023 Рестарт в отношенията на Бразилия и Китай . 0| 2633 |14.04.2023 Китай не предоставя оръжия на Русия, няма да го прави и в бъдеще, категоричен е външният министър . 2| 3032 |13.04.2023 Матеуш Моравецки:Ако Украйна загуби войната с Русия, Китай може веднага да реши да нахлуе в Тайван . 2| 2577 |10.04.2023 Китай-Тайван: Пекин репетира “запечатване“ на остров в третия ден от военните учения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads