Реклама / Ads
4| 2508 |20.04.2023 НОВИНИ

Зеленски: Време е НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна във военния алианс

.
Ключова среща между шефа на НАТО и Зеленски в Киев Източник: БГНЕС
Президентът Володимир Зеленски заяви, че е време НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна да се присъедини към военния алианс, и че Киев иска да знае кога ще стане член, съобщи Ройтерс.
 

Украинският лидер заяви на съвместна пресконференция в Киев с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли може да стане историческа и че е бил поканен да присъства.

 

"Благодарен съм за поканата да присъствам на срещата на върха, но също така е важно Украйна да получи съответната покана", каза той пред репортери, цитиран от УНИАН.

 

"Няма нито една обективна пречка пред политическото решение да поканим Украйна в алианса и сега, когато повечето хора в страните от НАТО и мнозинството украинци подкрепят присъединяването (на Украйна) към НАТО, е време за съответните решения", допълни Зеленски.


Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви Столтенберг при първото си посещение в страната след руската инвазия преди 14 месеца.

 

"Нека бъда ясен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно", заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски в Киев.

 

Той обеща военната подкрепа за Украйна да продължи, като заяви, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са предоставили 65 милиарда евро само за военна помощ.

 

"НАТО е с вас днес, утре и ще бъде с вас толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Столтенберг, преди да покани Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2677 |20.04.2023 Временната комисия за правилника на парламента ще заседава във вторник . 5| 2701 |20.04.2023 Шефът на НАТО Столтенберг е на изненадваща визита в Украйна . 0| 2426 |20.04.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Лозенец“ . 3| 2608 |19.04.2023 Остин призова Турция и Унгария да ратифицират кандидатурата на Швеция за НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads