Реклама / Ads
8| 4953 |02.01.2023 НОВИНИ

КНДР уволни втория най-влиятелен след Ким Чен-ун

.
Северна Корея уволни Пак Чен Чон, вторият най-влиятелен военен след лидера Ким Чен Ун, съобщиха държавните медии.
 

Пак, заместник-председател на Централната военна комисия на управляващата Работническа партия и секретар на Централния комитет на партията, беше заменен от Ри Йонг Гил на годишната среща на комисията миналата седмица, съобщи официалната информационна агенция KCNA, читирана от "Ройтерс".

 

Не се посочва причина за тази рокада. Пхенян редовно обновява ръководството си. Освен това партийното събрание в края на годината често използва момента, за да обяви кадрови рокади и важни политически решения.

 

Централната военна комисия на партията, която се ръководи от Ким, се смята за най-мощния военен орган за вземане на решения в страната, над министерството на отбраната.

 

Смяната на Пак дойде в момент, в който Ким призова за разработване на нови междуконтинентални балистични ракети и по-голям ядрен арсенал за противодействие на Съединените щати и Южна Корея като ключ към отбранителната стратегия на изолираната страна за 2023 г.

 

Пак бързо се изкачи нагоре по военната стълбица от командир на артилерия с една звезда през 2015 г. до генерал с четири звезди през 2020 г., като си приписва приноса за напредъка в технологията на страната за ракети с малък обсег.

 

В края на 2020 г. Пак беше повишен в Политбюро и спечели титлата маршал - най-високото военно звание при Ким - и стана водещ глас миналия ноември срещу съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ.

 

Подобно на повечето други висши военни помощници, които многократно преминаваха през възходи и падения при Ким, Пак беше понижен за кратко в средата на 2021 г., след като Ким упрекна някои длъжностни лица за тяхното отношение към антикоронавирусната политика на Северна Корея, преди да бъде повишен отново месеци по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3008 |02.01.2023 Ключова политическа седмица: Радев връчва втория мандат . 0| 3361 |27.12.2022 Премиерът на Япония уволни четвърти министър в опит да заздрави засегнатото от скандали правителство . 0| 3277 |23.12.2022 Николай Денков: Между ПП и ГЕРБ не е имало неофициални разговори за втория мандат . 3| 3143 |23.12.2022 Социологът Светлин Тачев: И с втория мандат за кабинет нещата са приключили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads