Реклама / Ads
71| 12170 |17.05.2011 НОВИНИ

"Книгите" на Далчев "глътна граматиката" на зрелостниците, жалват се родители

.
Някои родители не били чували за това стихотворение, други пък за Атанас Далчев. "По хубава и по-актуална тема-от това здраве му кажи", каза заместник-министър М. Дамянова. В същото време от МОН се врекоха, че матурата ще е "чиста", а мерките за сигурност драконовски, заради миналогодишния теч на информация.
 

Около 67 000 зрелостници държат днес задължителната матура по български език и литература. Тази година тестът беше определен няколко часа преди началото на изпита заради мерките за сигурност, които се наложиха поради теча на информаия за темата за матурата миналата година. Сега от МОН обявиха, че предварително изтичане на теста е невъзможно. Темата се тегли между 30 заглавия и автори.

Учениците могат да избират между интерпретативно съчинение и есе по последния 41-ви въпрос на матурата.

Подборът на теста стана в 5.40 ч. тази сутрин, като при генерирането на отделните въпроси присъстващите видяха само номерата им. После тестът ще се изпрати по електронна поща до всяко училище, в което се провежда матура. Директорите  получават и парола, с която ще отворят теста, за да го размножат и предоставят на зрелостниците за решаване в продължение на 4 часа.

"По хубава и по-актуална тема от това здраве му кажи", каза заместник-министър М. Дамянова. И добави, че в двата часа между генерирането на теста и обявяването на темата, заглавието се знаело само от петима: заместник-министърът и четири човека от екипа на министерството.

Ето и стихотворението на Далчев, върху което ще пишат зрелостниците. "Животът и книгите" гласи дословно темата за интерпретативното съчинение или есето.

КНИГИТЕ

На К. Гълъбов

Пред мен е книгата разтворена
и денем, и нощя;
все сам, аз не познавам хората,
не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,
изгрява ден, залязва ден:
аз дните си като странùците
прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия
живот на някой чужд,
а твоят, никому ненужен,
да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,
о, зов на любовта,
и аз изгубих зарад книгите
живота и света.


1926 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6464 |17.05.2011 Касим Дал: ДПС е зло; бетер от БКП по места! . 47| 5608 |17.05.2011 Цветелина Бориславова купи нова банка . 13| 5530 |17.05.2011 Спряха здравната карта за Европа . 17| 17684 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads