Реклама / Ads
0| 3667 |24.08.2017 НОВИНИ

КНСБ искат равно възнаграждение за командированите и местните

.
Пламен Димитров
КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО относно командированите работници, понятието ”минимални ставки на заплащане” да се замени с ”възнаграждение”, изтъкват от Синдиката.
 

Те се съгласяват със становището на Комисията, че приетата преди 20 г. Директива вече не отразява адекватно настъпилите от 1996 г. насам промени и настоящата ситуация на трудовите пазари, като значителната разлика в заплащането между държавите-членки.

 

От Синдиката изпращат позицията си официално и до министъра на труда Бисер Петков. Новата формулировка ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, заявяват от КНСБ. Такава промяна е в пълен синхрон с основната позиция на синдиката - Равна заплата за равен труд.

 

Командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа, смятат от Синдиката, но изтъкват порочните практики на социални измами и дъмпинг.

 

Отхвърлянето на предложението да се заменят "минималните ставки" на заплащане с понятието "възнаграждение" означава, че България подкрепя принципът на свободата на предоставяне на услуги с приоритет пред свободата на упражняване на правото на труд, противят се от КНСБ.

 

 

В позицията на Синдиката става ясно, че според тях търсеното равно възнаграждение за командированите работници с работниците изпълняващи същата работа в приемащата държава губи значението си, ако жилищните или пътните разходи се приспадат от заплатите, или ако не се изплащат със същата ставка като тези, които се изплащат на местните работници, изпратени в други части на територията на приемащата държава.

 

Според Синдиката срокът от 24 месеца е твърде дълъг и не отговаря на действителността на сроковете на командироване.

 

Те искат и синдикатите в приемащите държави да могат да подават искове от името на командировани работници в случаи на незаконно и неоправдано уволнение

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4043 |22.08.2017 Искат по 5 лева за „Нищо” в сладкарница в Харманли . 3| 4287 |18.08.2017 Борисов: Китайски инвеститори искат да строят магистрала „Черно море“ . 1| 5214 |17.08.2017 Нов рекорд за скъп имот в София: Искат 6 милиона евро за къща в центъра . 0| 5463 |03.08.2017 Равносметка: Кабинетът внесъл 17 законопроекта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads