Реклама / Ads
0| 2950 |15.07.2021 НОВИНИ

Код жълто: Опасно горещо време в цялата страна

.
Източник: БГНЕС
Много слънце и жега се очакват и през днешния ден. Жълт код за високи температури е обявен в цялата страна, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 

Ще духа до умерен вятър от изток, по долината на Струма - от юг. След обяд и вечерта над крайните западни райони ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми, не са изключени и градушки. Остава горещо с максимални температури между 33 и 38 градуса.

 

Над Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 28-31 градуса. Температурата на морската вода е около 25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

Над планините ще е предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста, в крайните западни райони и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югоизточен, по най-високите части - северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28 градуса, на 2000 метра - около 22 градуса.

 

В петък и събота в по-голямата част от страната времето ще се задържи слънчево и горещо с максимални температури около и над 35 градуса, по ниски по Черноморието. Вятърът ще е слаб, в Източна България до умерен от изток. Над западните райони след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на отделни места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, възможни са и градушки. Там и дневните температури ще са с два-три градуса по-ниски спрямо предишните дни.

В горещите дни от инспекцията по труда напомнят на работодателите да се спазват стриктно и мерките за работа на открито.

 

„Промяна на работното време, по-чести почивки, които да бъдат прекарани в едно или няколко климатизирани помещения, където да се възстанови топлинния баланс на организма на работещите”, заяви пред NOVA Дина Христова от Главна инспекция по труда.

 

Докторите съветват, че жегата се бори с повече течности и прохладни помещения.

„При температура над 33 градуса не е достатъчно да се използва вентилатор или проветряване. Желателно е да се използва климатик или ако няма такава възможност, просто да се преместят някъде, където е по-хладно. Не трябва да забравяме, че горещниците са природния феномен, от който загиват най-много хора”, обясни д-р Александър Носиков, кардиолог.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 4835 |14.07.2021 Янев: Политическата апатия е опасно явление. Недопустимо е, че част от партиите отказаха да говорят с и на хората . 0| 2915 |13.07.2021 Код горещо: До 37 градуса във вторник . 0| 3090 |12.07.2021 Горещо - температури до 36 градуса . 0| 2864 |11.07.2021 Слънчев изборен ден. Опасно горещо в средата на новата седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads