Реклама / Ads
14| 3893 |27.07.2023 НОВИНИ

Кога се официализираха разказите на кремълската пропаганда?

.
Източник: личен архив
През 2021г. имаше една реч на Владимир Путин, който официализира разказите на кремълската пропаганда. До онзи момент основните разпространители и източници на кремълската пропаганда бяха различни медии, говорители, канали, които не са официални на руската държава.
 

Това каза за ФрогНюз Валентин Вълканов, социолог, преподавател в НБУ, член на екипа във ФХСИ. 

 

"От 2021 г. нататък официални разпространители на пропагандата станаха и официалните представители на Кремъл. В този смисъл тук настъпи доста голяма промяна, която принуди всички световни медии, включително и тези, които са изцяло обективни да цитират официалните говорители на Кремъл, съответно те искат или не искат да разпространяват определен корпус от кремълските разкази", допълни той. 


"Най-големите медии разпространители на руска пропаганда, това обикновено са сайтове ботове, които препечатват определени новини в интернет. Обикновено нямат авторски състав или просто имат някакъв човек, който поддържа технически нещата изправни."


"Има и няколко сайтове, които са стари познайници на изследователите на руската пропаганда. Това например “Гласове”, “Поглед инфо”, “Труд” и др., които от много време насам са разпространители на тези наративи, които от време на време са повече антилиберални, антидемократични, доста често съвпадат с това, което се спуска от Кремъл като опорки, като геополитическа логика", каза Вълканов. 

 


"Това се по-големите медии, но тук бих споменал и за тази машина от сайтовете гъби, които са около 400 еднотипни сайтове. Те са с един и същи дизайн и препечатват едни и същи новини в едно и също време, появиха се в края на миналата есен и вдигат изключително много онлайн присъствието на кремълските пропагандни наративи", допълни социологът.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 2699 |27.07.2023 Министър Богданов: Цените ще намалеят, когато започнем да произвеждаме повече . 1| 2551 |21.07.2023 Парламентът реши кога започва процедурата по нов избор на членове на ВСС . 1| 2553 |17.07.2023 Крум Зарков: Този ВСС и когато избира, и когато уволнява някого все е скандал . 9| 3281 |17.07.2023 Николай Марков: Радев никога няма да възмъжее, защото освен и само мъж на жена си той няма базови знания за този свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads