Реклама / Ads
1| 4395 |27.08.2019 НОВИНИ

За кого бяха направени промените в ЗУТ?

.
Последните промени в Закона за устройство на територията станаха широко популярни, но никой не си дава сметка колко много строителни обекти от 1 и 2 категория касаят те. Това са магистрали, мостове, тунели, пътни възли, строежи, при които не се допуска прекъсване на технологичния процес и много други.
 

Практиката и административните казуси, касаещи сроковете за строеж на тези обекти, е причината експерти и депутати да обединят сили в опит за справяне с проблемите при строителството им.

 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, един от вносителите на проекта, в опит да обясни точно това каза: „Смея да твърдя, че законопроектът, който сме внесли с колегите, е плод на труд – заедно с Министерството на регионалното развитие и колегите от нашата Комисия по регионална политика, и той касае обекти от първа и втора категория – най-големите обекти, на които сме им дали толеранс по чисто обективни причини, тъй като в практиката се показа, че поради ред обжалвания, било административни, било оценка на въздействие на околната среда, било други процедури, тези обекти се правят с години и сме дали един толеранс просто вместо за пет години да завършват обектите за десет години. И е съвсем логично".

 

Тези законодателните промени на управляващите в подкрепа на големите и сложни строителни обекти потвърждават думите на премиера Борисов, че винаги е готов да защити работата на строителите в България.

 

ДНСК потвърди, че промените касаят два емблематични за София строежа – „Ай Тауър" и „Златен Век". Промените обаче, касаят и големия проект с небостъргач на „Гаранти Коза".

 

Наскоро Административният съд в София излезе със свое становище, от което недвусмислено става ясно, че промените в ЗУТ трябва да бъдат прилагани и за заварените случаи. Редица експерти също обосноваха практически и юридически приложимостта на промените към започнатите вече строежи.

 

Това направи и председателят на Камарата на архитектите в България – арх. Борислав Игнатов, според когото прилагането на промените в ЗУТ трябва да става и за заварените случаи.

 

Като се има предвид строителния подем у нас, тази практика на прилагане на промените в ЗУТ касае и всички останали строежи от 1 и 2 категория – независимо дали започват да се строят сега или вече са в процес на строеж.

 

„Ай Тауър", „Гаранти Коза" и „Златен век" са само известните до момента сложни проекти от 2 категория, за които разрешението за строеж е удължено от 5 на 10 години.
Но кои са останалите обекти, заради които е направена поправката – не става ясно, тъй като по необясними причини все още не е оповестен публично целият списък с проекти, в подкрепата на които бяха направени промените в ЗУТ.

 

Затова призоваваме институциите да представят на медиите и обществеността пълен списък с обектите от 1 и 2 категория, към които поправката в ЗУТ трябва да бъде приложена, тъй като тя е направена за всички тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4673 |23.08.2019 В държавите от ЕС бяха почетени жертвите на тоталитарните режими . 0| 3980 |25.07.2019 Хиляди пътници бяха блокирани на летището в Холандия . 7| 8042 |22.07.2019 Николай Слатински: Започва инсталирането на когото и където трябва, отиде та се не видя! . 4| 5174 |01.07.2019 Албена Тотева не се сети колко деца не ходят на училище в плевенско. Но се скъса да благодари на кого ли не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads