Реклама / Ads
17| 4079 |07.03.2023 НОВИНИ

Командирът на украинските сили в Бахмут: Да застреляш невъоръжен човек, защото е казал ”Слава на Украйна”” е дело на животно, не на войник

.
Денис Ярославски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че в Бахмут украинците са започнали контранастъпление. Под Бахмут Русия губи пет пъти повече войници от Украйна. Това са данни на разузнаването на НАТО , които съобщава американският телевизионен канал CNN. Денис Ярославски, командир на въоръжените сили на Украйна, разказва за случващото се в Бахмут.
 

- Появи се информация, че част от украинските части напускат Бахмут. Сега, напротив, The New York Times пише, че въоръжените сили на Украйна са започнали контранастъпление в Бахмут. Каква е истината?


- Наистина миналата седмица част от поделенията излязоха на планова ротация и възстановяване - тези поделения, които по някакъв начин претърпяха загуби. Това е ротация, това не е отстъпление, това не е излизане от града.

За да се разбере ситуацията, която се случва в Бахмут, вероятно е необходимо да се разгледат по-задълбочено процесите. Военните в коментарите казват, че това вече е символ - не толкова стратегически, колкото принципен. Нито един военен - ​​и това беше потвърдено вчера от щаба на главнокомандващия - няма да напусне града. Това вероятно е нашата основна разлика. Наричат ​​този град "Артемовск", разрушават го до основи, така че още 50 години нито едно дърво няма да поникне от олово и камък. Ние сме за този град и няма да отстъпваме.

Да, всъщност има възможност за повторение на Дебалцевския котел. По същия начин остана само един коловоз и на излизане претърпяхме големи загуби. Същата ситуация може да се повтори и в Бахмут.

Разбира се, във войната може да се случи всичко. Но вижте войниците, които са там. Няма да напускат града. Това е проявлението на техния дух. Това е разликата между нас и тях.

 

- Току-що сравнихте случващото се в Бахмут с Дебалцево, защото остава само един маршрут за доставка. Това наистина е информацията, която чуваме, че има само една линия за доставки за групата в Бахмут. Но според нашата редакция всъщност има няколко такива пътища?

 

- Когато взехме Балаклея, маршрутът беше положен по същия начин, никой не знаеше за него, ние влязохме през него. Тоест, пътища в обработваемото поле могат да бъдат положени, въпреки трудността на факта, че сега има затопляне. На един от пътищата, който беше заснет от видеокамерите на Въоръжените сили на Украйна, ние загубихме нашите хора по същия начин.

Сега има четири километра до затварянето на пръстена - това се вижда ясно. Ако техните БПЛА летят във въздуха и следят движението на оборудването, тогава можете да действате с минохвъргачка за тези четири километра - това не е трудно.

„Има граници и ние ги пазим, докато има ресурси, сили, хора. Украинските военни край Бахмут изпълняват заповедта да не отстъпват


- А в самия град сега се провежда контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна?

 

- В самия град се води контранастъпление. Трябва да разберете, че за всяка частна къща има битки. По централните магистрали не се движат автомобили, защото всички са простреляни. Стратегически всички военни разбират, че като се разхождате по улиците, можете да се натъкнете на някакъв вид противотанкова управляема ракета или нещо друго. Затова всички минават директно през къщите. Къщите са разрушени от танкове и бронетранспортьори, всички минават направо през тях.

Обективът на камерата никога няма да предаде ужаса, който се случва днес в Бахмут. И всеки военен, който днес дава живота си там, задържайки врага, преследва една от най-висшите цели в живота си- да направи всичко, за да не се разпространи този ад в Краматорск, Часов Яр, Константиновка. За да не се върнат метастазите на това зло в Херсон, да не стигат до Харков. Това е основната цел, за която всеки мисли, а не отстъпление.

 

– Основателят на "ЧВК Вагнер" Евгений Пригожин публикува видео, в което иска боеприпаси, оплаквайки се от недостига на снаряди в неговата група. Виждате ли от вашата страна на фронта, че ЧВК Вагнер или руската страна като цяло има недостиг на снаряди там?

 

- "ЧВК Вагнер", или по-скоро терористичната организация "Вагнер" е напълно зависима от логистиката на сухопътните сили на Руската федерация във всичко. Там имат собствена вътрешна люлка. Колкото повече замахвания имат, толкова ни е по-лесно. Сега те работят на север, отвъд Бахмутка, на изток. Но все пак има повече редови военни с артилерия, с всички нападателни оръжия. Следователно, ако там има някакъв вид глад, тогава може би просто не го чувстваме, защото там има достатъчно: те ни удрят ден и нощ.

 

- Той каза предния ден, че ако "ЧВК Вагнер" се отдалечи от Бахмут, тогава като цяло фронтът ще се разпадне и въоръжените сили на Украйна може дори да достигнат границите на Русия. Какво имат предвид? Че на други места руският фронт не е укрепен по същия начин, както е в Бахмут?

 

– Не, той се изпълва с политически дивиденти, увеличавайки значението си и значението на факта, че всъщност цялата война се крепи единствено на неговата терористична организация. Всъщност не е. И ако наистина издържим в Бахмут, защото стотици от тях биват смазани там. Тогава има огромен шанс за внимателно планирана пълномащабна контранастъпателна операция.

 

- Оценките на разузнаването на НАТО показват, че Русия губи пет пъти повече войници край Бахмут, отколкото украинската армия. Но това означава, че условно на петима загинали руски войници се пада по един украински войник. Съгласни ли сте с подобни оценки?

 

- По всички правила на настъпателната операция и военното дело атакуващата страна наистина понася три до пет пъти по-големи загуби от отбраняващата се страна. Да, възможно е да се изчислят загубите така. Просто никой днес от тяхна страна не отчита ясно кой е загинал. Такава месомелачка се извършва на линията на контакт, което е невъзможно да се изчисли. Никой не взема ранените от тяхна страна, те просто са разпръснати. Няма какво друго да правим - да летим от дрон и да броим мъртвите. Загубите от тяхна страна могат да се оценят плюс-минус само визуално и по определена постъпваща оперативна информация.

 

– Как хората на фронта приеха видеото, където украински пленник е разстрелян, след като казва: „Слава на Украйна“?


– Мисля, че сега ще има по-малко руски затворници. Така го приеха. Те сами подклаждат това зло и сами правят така, че да бъдат мразени, така че войниците в яростта си да ги разкъсат, както те разкъсват нас. Те не спазват Женевските конвенции, нарушават правилата на войната, нарушават всички норми. Те са терористи, а не войници. Военен офицер или войник не може да направи това, което видяхте във видеото. Има правило за водене на война, което се преподава във военните училища, в училищата – навсякъде, където се възпитават военни, те знаят тези правила. Да застреляш невъоръжен човек, защото е казал "слава" на страната си, е животно, а не войник. Това е въплъщение на злото. Злото спеше 80 години, а сега се събуди във внуците и децата на онези, които се бориха с него.

 

Медуза, превод и редакция Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3027 |07.03.2023 Папа Йоан Павел II знаел за случаи на сексуално насилие над деца от свещеници и правил опит да ги прикрие? . 3| 3268 |04.03.2023 Германският канцлер порица насилието над жени в Иран и Афганистан . 13| 4733 |04.03.2023 Според британското военно разузнаване украинските сили са подложени на все по-ожесточен натиск . 2| 3130 |03.03.2023 На 8 март жените мотористи се обявяват срещу домашното насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads