Реклама / Ads
4| 3500 |25.02.2023 НОВИНИ

Командири от ”Вагнер” са включени в десетия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

.
Източник: личен архив
Десетият пакет от санкции, които Европейският съюз одобри днес, включва нови близо 100 физически и юридически лица, свързани с руската военна агресия в Украйна, сред които са и командири от частната военна групировка "Вагнер", съобщиха от Шведското председателство на Съвета на ЕС.
 

Новите санкции ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

 

Вносно-износни ограничения

 

Десетият пакет налага допълнителни забрани за износ на критични технологии и индустриални стоки, като електроника, специализирани превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, както и стоки за строителния сектор, които могат да бъдат пренасочвани към руската армия, като антени или кранове.

 

Списъкът с ограничени стоки се разширява с нови електронни компоненти, които се използват в руски оръжейни системи, както и в дронове, ракети, хеликоптери.

За първи път този списък ще включва седем ирански предприятия, произвеждащи военни безпилотни летателни апарати, които са били използвани от руската армия, включително срещу гражданска инфраструктура.

 

ЕС забрани транзита през Русия на изнасяни от Европейския съюз стоки и технологии с двойна употреба, за да се избегне заобикаляне на санкциите.

 

Налагат се допълнителни ограничения върху вноса на стоки, които генерират значителни приходи за Русия, като асфалт и синтетичен каучук. Именно синтетичният каучук беше предмет на спор между държавите и забави приемането на десетия пакет от санкции.

 

Според Полша квотите за внос на каучук, които десетият пакет включва са прекалено високи, но Италия и някои други държави се възпротивиха срещу ограничаването им. Синтетичният каучук се произвежда от странични петролни продукти и се използва за производството на гуми, съединители, транспортни ленти и водолазни неопренови костюми.

 

ТВ канали

 

ЕС и неговите държави членки спират излъчването на още два телевизионни канала - Русия днес и Спутник на арабски език.

 

Според Брюксел тези канали са под контрола на Русия и се използват за разпространяването на дезинформация и военна пропаганда, които легитимират агресията на Русия и подкопават подкрепата за Украйна.

 

Критична инфраструктура

 

ЕС ограничава възможността руски граждани да заемат каквито и да е позиции в управителните органи на критични инфраструктури и предприятия в Европейския съюз, тъй като влиянието на Русия в тези органи може да застраши доброто им функциониране и в крайна сметка да представлява опасност за предоставянето на основни услуги на европейските граждани.

 

Ограничава се възможността руски граждани да заемат каквито и да било позиции в управителните органи на критични инфраструктури и субекти на ЕС, тъй като влиянието на Русия в тях може да застраши добрата им работа и да създаде опасност за предоставянето на основни услуги на европейските граждани.

 

Енергия

 

ЕС забранява и предоставяне на обеми за съхранение на газ на руски граждани, за да защити сигурността на доставките на газ в ЕС.

 

Задължения за отчитане

 

За да гарантира ефективността на забраните за замразяване на активи, ЕС въвежда по-подробни задължения за докладване на средства и икономически ресурси на санкционирани лица или предприятия.

 

Съветът също така въвежда нови задължения държавите членки и на Комисията да докладват за замразените резерви и активи на Централната банка на Русия.

 

Освен това операторите на въздухоплавателни средства ще трябва да уведомяват своите национални компетентни органи за нередовни полети, които след това ще информират останалите държави членки.

 

Банки

 

Три руски банки бяха добавени към списъка на субектите, които подлежат на замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства и икономически ресурси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3336 |22.02.2023 Пригожин обвини генералите Шойгу и Герасимов, че искат да откраднат победите на ”Вагнер” . 15| 7300 |18.02.2023 Войната между Руското военно министерство и ”Вагнер” става опасна . 6| 3712 |13.02.2023 Показна екзекуция с чук на избягал руски наемник от ”Вагнер” . 4| 3084 |12.02.2023 Пригожин съобщи, че силите на ”Вагнер” са превзели населен пункт северно от Бахмут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads